
“Su İçin” tavsiyelerini son zamanlarda sıklıkla duyuyoruz. Günde 8 bardak (yaklaşık 2 litre) tüketilmesi gerektiği söyleniyor ve bu su tüketiminin cildi güzelleştirdiği, vücut enerjisine katkıda bulunduğu , kilo kaybına yardımcı olduğu ve hatta kanseri önlediği iddia ediliyor.
Biz gıda mühendisleri, öncelikle vücudu biyomekanik bir sistem olarak görürüz. Bu yüzden Su, sistemin içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar için olmazsa olmazdır. Çünkü vücutta gerçekleşen tepkimelerin neredeyse tamamı “aq” kodu ile belirtilen sulu tepkimelerdir. Suyun vücutta katalistik (kimyasal reaksiyonları hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı) özelliği de vardır.
Evet: Su vücudumuz için oldukça önemlidir ama günde iki litre tüketim kim ya da kimler tarafından ortaya atılmıştır? Bu işin bilimsel bir yargısı var mıdır?
1945’li yıllarda rastlanan sağlık kurumlarının beyanlarında günlük kalori alımına eş değerde su tüketimi öneriliyor. Yani günlük 2000 Kalori alan kadın birey için 2 litre su, 2500 kalori alan erkek birey için ise 2,5 litre su tüketimi tavsiye ediliyor. Tabii bu su miktarına gün içerisinde tüketilen meyveler ve içeceklerin içerdiği su da dahil.
Tüketilecek Su Miktarını Belirlemek!
Aslında çok basit bir yöntemi var: Susuzluk hissine güvenmek.
Vücudun üçte ikisini kaplayan suyun; ısıl dengeyi sağlamak, organlar arası akışkanlığı sağlamak, kemiklerdeki kayganlığı sağlamak gibi çok önemli görevleri var.
Bu yüzden sıvı kaybı yaşamamak gerekir. %1-2’lik bir sıvı kaybı dahi vücut dengesinin bozulmasına sebep olur. Hatta ciddi sıvı kayıpları ölümle dahi sonuçlanabilir.
Susuzluk hissi, vücutta sıvı kaybı başladığı an devreye gidiyor ve uzmanlar susuzluk hissinin doyurulması ile ihtiyacın karşılandığını belirtiyor.
Yemekten önce Su İçmek Zayıflatır mı?
Yemeklerden önce su içmenin mideyi dolduracağı ve gıda alımını kısıtlayacağı hali ile kilo kaybına yardımcı olacağı iddia edilmekte. Ancak bu yaklaşım tamamen yanlış. Londra’daki UCL Üniversitesi’nden Profesör Barbara Rolls’un da belirttiği üzere; su midede durmuyor. Alınacak gıda sulu ise (çorba gibi) midede durabiliyor.
Suyun cildi güzelleştirdiği yönündeki iddialar için ise kanıtlanmış bilimsel bir veri halen bulunmuyor!
Fazla Su Zararlı mı?
Susuzluk hissinin giderilmesine rağmen halen su içmeye devam etmek; kandaki sodyum miktarını azaltıyor. Bu durum ise akciğer ve beyne fazla su gitmesine ve bu organların şişmesine sebep oluyor.
Ve bazı rahatsızlıklarda kendisini çok fazla su içmekle belli ediyor. Bunların başında şeker hastalığı yani diyabet geliyor. Susuzlukla kendisini belli eden bir diğer hastalık ise H.Pilori etkenli Ülser.
Çok fazla su ihtiyacı olan bireylerin zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalarını tavsiye ediyoruz.
Tüm bu veriler ışığında günlük ortalama 8 bardak su tüketiminin ise bir zararı dokunmadığını da belirtmek gerek. Ancak son 10 yılda aşırı su tüketimine bağlı olarak 15 sporcunun hayatını kaybettiği de unutulmamalı
Su Miktarımızı Belirleyelim!
Hergün aynı miktarda su içmek gibi bir kaidemiz olmamalı ve kısa şehir içi gezilerinizde yanınızda yarım litrelik su taşımanıza da pek gerek yok. Çünkü en sıcak günde bir saatlik çöl gezisinde dahi 2 litre su kaybediyoruz.
İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmetleri, günlük su tüketimini 6-8 bardak olarak tavsiye ediyor. Buna yağı alınmış süt, şekersiz içecekler, çay ve kahve de dahil. (Çay ve Kahvenin idrar söktürücü özelliğini unutmamak gerek ama!)
Tabii bu değeri günlük fiziki aktiviteye,cinsiyete ve kiloya göre değişkenlik gösterebileceğini de unutmamak gerekir. Ayrıca susuzluk hissinin 60’lı yaşlar itibariyle kaybolduğunu ve yaşlılarda su tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizmek gerek.
Kaynak: BBC