
Böcek türlerinin %40’ını kaybettik.
Dünyada nesli tükenmekte olan bir çok canlı var ancak, bir çok böcek türünün tükenme oranı oldukça fazla. Bu durumdan en çok etkilenen böcekler ise arı ve kelebekler.
Buna karşın hamamböcekleri ve karasineklerde de artış var.
Uzmanlar, bu canlı değişiminin sebebi olarak Tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılması ve iklim değişikliği olarak belirtiyorlar.
Gelecek yıllarda ise durum daha da vahim hale gelecek. Kuşlar, yarasalar ve küçük memelilere yiyecek sağlayan, dünya çapında ekinlerin %75’ini dölleyen, tarım zararlılarını yok eden ve toprağın canlı kalmasını sağlayan böceklerin %40’ını kaybetmek üzereyiz.
Sydney Üniversitesi’nden Dr. Francisco Sanchez-Bayo “azalmadaki ana etkenin, tarımsal uygulamalardan, kentleşmeden ve ormansızlaşmadan kaynaklanan yaşam alanı kaybı olduğunu” söyledi.
Gezegenimizde yaşam döngülerini oldukça değiştirdik. Tarım arazilerini azalttığımız yetmedi, kontrolsüz bir şekilde tarım ilaçları kullandık. Tropik iklim kuşağından başlamakla beraber tüm ekosistemi değiştirdik. Küresel ısınmanın en temel sebebi insan; ve galiba gelecekte yaptıklarının cezasını oldukça çekeceğe benziyor
Bunca sıkıntı içinde Hamamböcekleri ve karasinekler gibi sağlam ve değişken koşullara dirençli türlerin sayısı; insan eliyle oluşturulmuş çevre koşullarına dayanabildikleri için de artış gösteriyor.
Sussex Üniversitesi’nden Prof. Dave Goulson, “Hızla üreyen zararlı türler daha sıcak hava koşullarında gelişecekler, çünkü daha yavaş üreyen doğal düşmanları ortadan kalkacak. Zararlı böceklerin istilası akla yakın bir ihtimal, ancak arı, çiçek sinekleri ve kelebek ve hayvan dışkısından kurtulmakta büyük iş yapan bok böcekleri gibi olmasını istediğimiz harika türleri kaybedeceğiz.” diyor.
Peki ne yapmak Lazım?
Durum pek iç açıcı değil ama zararın neresinden dönersek kar. Zararlı tarım ilaçlarının önüne geçmek ve lüzumsuz kullanımlarını engellemekle işe başlamamız lazım.
Bunun yanı sıra kişisel genlerimizi de bozmamak adına; uzmanlar organik beslenmemizi tavsiye ediyor…
Yoksa 20 ve 21. Yüzyılın kaybolan türleri arasında kendimizi bulabiliriz…
Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47454817