
Işık kaynakları ile bulaşma risklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Food Science Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, su ile birlikte, taze ürünler için yoğunlaştırılmış ışık (PL-pulsed light) ve ultraviyole ışık (UV) için ortaya çıkan iki dekontaminasyon (bulaşanları yok etme) teknolojisini araştırılıyor. Bu sayede Işık kaynakları ile bulaşma risklerinin önüne geçilmesi hedeflenirken daha ekonomik sterilizasyon çalışmalarının da önü açılmakta
Araştırmacılar, taze sebze ve meyveleri pürüzsüz ve pürüzlü yüzeyleri temsil etmek için yaban mersini, üzüm domates ve aysberg marul dilimlerini test etti.
Hedef mikroorganizmayı Salmonella olarak seçen araştırmacılar sulama, hasat, nakliye ve işleme sırasında potansiyel kirlilikleri simüle ederek bir ve iki dakika boyunca iki yoğunluk seviyelerinde PL ve UV ile testler yaptılar.
Araştırmacılar tarafından , üç taze ürün türü için, WPL ve WUV’nin Salmonella’yı etkisizleştirdiğini gözlemlendi
.
Spot aşılama denemelerinde WPL ve WUV uygulamaları salmonellayı yaban mersininde 4,5 ile 5,7 lob birim azaltmışken, domateste 4,4 ile 5,4 log birim, marulda ise bu değer 1,9 ile 3,1 log birimi azalma olarak tespit edildi.
Spot aşılama yöntemi, her bakteri süspansiyonunun 50 ml’lik bir örneğinin (yaklaşık 109 CFU / ml) 15 ila 20’ye bölünmesini içerir. Her bir marul yaprağının dış (abaxial) veya iç (adaxial) tarafına bir mikropipet ile aşılama yapılır.
ikinci uygulamada ise daldırma aşılama yöntemi uygulanarak WPL ve WUV’nin etkinliği denendi. Yaban mersini için 1.8 ila 2.3 log birimi elde edilmişken, domates 1.9 ile 2.5 ve marul 1.9 ila 2.6 log birim azalma tespit edildi. WUV ve WPL uygulamaları çoğu meyve ve sebzeler için yıkama suyunda Salmonella’yı yok edebilir , ancak marul gibi yüzey alanı farklılık gösteren sebzeler için aynı durum söylenemez.
Daldırma aşılama yönteminde;yaklaşık 50 gr marul yaprağı örneği (yaklaşık 40 adet) 2 saat oda sıcaklığında 250 ml inokulum süspansiyonuna batırılmış olarak bekletilir.(yaklaşık 108 CFU / ml,22 6 28C) daha sonra 1 saat boyunca oda sıcaklığında steril petri kabında bekletilir.
1 log birim azalma hedef mikroorganizmanın sayısının %90 azaldığı manasına gelmektedir.
Araştırmacılar Yoğunlaştırılmış ışık ve UV gibi iki ışık sisteminin taze ürünler üzerinde benzer dekontaminasyon etkisi gösterdiği sonucuna varmış ve UV sisteminin ekipman maliyetini yüksek olmasından dolayı darbeli ışık sistemini kullanılabilir olduğu gösterilmiştir.
Katkılarından dolayı Gıda Mühendisi Seher Dönmez’e teşekkür ederiz.
Kaynak: IFT