
Binlerce yıldır, çeşitli kültürlerde hem gıda hem de tıbbi amaçlar için şeker ve tuzu kullanıldı. Günümüzde, insanlara genellikle bu gıda maddelerinin her ikisinden de olabildiğince uzak durmaları söyleniyor, ancak bunun nedeni tuz ve şekerin aşırı tüketime bağlı zararlarının olmasıdır. Hem tuz hem de şeker, ölçülü olarak alındığında vücudunuz için faydalı olabilir. Bu özellikle tuz için geçerlidir, çünkü sodyum klorür vücudunuzun kendi üretemediği temel bir besindir.
Yiyecekleri korumak için kullanılabilirler
Tuz ve şeker yemeğinizin tadını kesinlikle artırabilir, ancak yemeğinizin bozulmasını önlemek için de kullanılabilir. Tuz , gıda içinde nem çekmek için ozmotik basınç kullanır . Bakteriler hayatta kalabilmek için neme bağlı olduklarından, tuzun varlığı bakteri oluşumunu engeller. Et ve balıklar yüzde 20 tuz çözeltisinde muhafaza edildiğinde, buzdolabında olmadan bile taze kalabilirler. Kurutulmuş veya tütsülenmiş balık ve et, kürleme işlemine yardımcı olmak ve oksidasyonu yavaşlatmak için bile tuzla kaplanabilir. Tıpkı tuz gibi, şeker de yiyeceği kurutur ve bakteri üremesine karşı direnç gösterir . Belirli yiyecek maddeleri raf ömrünü uzatmak için şeker kavanozlarında saklanabilir.
Acil rehidrasyon sıvısı oluşturmak için kullanılabilirler
İshal veya susuz kalmanıza neden olan başka herhangi bir durumdan müzdaripseniz, tek başına içme suyu kayıp elektrolitlerinizi geri getirmek için yeterli olmayabilir. Vücudunuzun su dengesini korumaya yardımcı olmak için, sadece az miktarda tuz, şeker ve su kullanarak oldukça etkili bir rehidrasyon sıvısı oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, altı çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuzun dört su bardağı saf su içinde çözülmesidir. Bu çözüm hızlı bir enerji artışı sağlayabilir ve moralinizi ve fiziksel dayanıklılığınızı geçici olarak artırabilir. Ancak, bu karışımı fazla kullanmamanız önemlidir ve yalnızca acil durumlarda içmelisiniz.
Cilt yaralarını tedavi etmek için kullanılabilirler
Tuz ve şekerin her ikisi de antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan, açık yaraların tedavisinde kullanılabilirler. Önce yarayı temizlediğinizden ve bir şey uygulamadan önce kanamayı durdurduğunuzdan emin olun. Yara temizlendikten sonra üzerine bir miktar şeker serpebilir ve ardından yarayı steril bir bandajla kaplayabilirsiniz. Her dört ila altı saatte bir bandajı değiştirin. Şekerden farklı olarak, tuz asla doğrudan açık bir yaraya uygulanmamalıdır, çünkü bu acı verici bir his verir. Bunun yerine, bir litre suda çözünmüş 10 g tuzdan bir tuzlu su çözeltisi oluşturabilirsiniz. Solüsyonu plastik bir su şişesine dökerek hafif basınç altında tutun. Ardından şişede küçük bir delik açıp çözeltiyi etkilenen bölgeye sıkabilirsiniz.
Kaynaklar
Food.news
Survivopedia.com
PrepForSHTF.com
OffTheGridNews.com