
Baharat dünyası birbirinden farklı lezzetleri mutfağımıza sunmaya devam ediyor. Yemek yapmanın en önemli tarafı da baharat dengesi ve baharatın tekstüre yaptığı değişikliler.
Tabii elimizin ayarı kaçabilir, biraz fazla pul biber (hele bir de Urfa’dan gelmiş ise) yemeğimizi ikram edeceğimiz kişilerin yüz renkini kızıl renklere boyaya bilir.
Ancak iyi haberler var
Food Science Dergisi’ndeki yeni bir makalede , Washington State University yüksek lisans öğrencisi Courtney Schlossareck ve danışmanı Carolyn Ross, Elektronik Dİl (e-dil) üzerine çalışmaya başladılar ve gıda örnekleri arasındaki farklılıkların doğru tespit edildiğini buldular.
Bu baharatlı yiyecek yapan ve satan insanlar için bir problem olabilir.
Bu hafta sonu yüksek lisans derecesiyle mezun olan Schlossareck, “Düşük konsantrasyonlarda veya düşük baharatta iki örnek arasında ayrım yapmak zor,” dedi. “Yüksek konsantrasyonlarda iki örnek arasındaki farkı söylemek de zor.”
E-dilin gıdaların netliğini ayırt etme yeteneği endüstri içiniçin kullanışlı olabilir.
Baharatlı peynirlerin popülaritesiyle yola çıkan Schlossareck, “Peynir üreticilerinin optimum seviyede baharat aramasına yardımcı olmak daha da kolay olacaktır.” dedi.
Baharatlı yiyecekleri test etmedeki diğer bir problem, insanların lezzet tomurcukları çıkmadan önce birkaç numuneyi test edebilmeleridir. Birkaç ısırıktan sonra, tat tomurcukları tattaki farklılıkları ayırt edemez. Ancak e-dil, herhangi bir insanı yerinden fırlatabilecek kadar ısıya dayanabiliyor.
Bir baharatlı peynirin yapımında ideal baharat dengesini insan eliyle bulmak oldukça zor olduğu gibi, baharatların hasat döngüsü, depolama koşulları gibi dış etkenlerden etkilenmesi ve her bir parti ürünün değişkenlik göstermesi de mümkün. Bu yüzden e-dil, programlanmış baharat dengesini siz tatmadan ve sizi uğraştırmadan veri halinde sunabilecek.
Duyularımızın alışkanlık sürecini atlatıp yeni bir tadın dengesini bulmakta oldukça zor. Bu zaman alıcı olgu terini e-dile bu yüzden bırakabilecek.
E-dilin çalışma mantığı da aslında çok basit. Ürünün ısıl direnci üzerinde artış ve azalışlara göre baharat oranını bulabiliyor.
Yıllardır baharat tadlarını ağzı ile kontrol eden ustalar ve tadımcılar e-dil sayesinde tarih mi olur dersiniz?
Kaynak:
Food Ntdv
ScienceDaily