
B3 Vitamini, farklı yiyecek türlerinden elde edilebilecek temel bir vitamindir. Bu vitamin sindirimde rol oynar , zihinsel sağlığını destekler ve kalp, cilt ve sinir sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, gıdanın enerjiye dönüştürülmesi gibi önemli bedensel fonksiyonlara da katkıda bulunur.
B3 vitamini farklı formları
B3 Vitamini, her biri vücudu farklı şekillerde etkileyen birbirinden farklı formları vardır. Bu formların tümü vücut içinde NAD + adı verilen önemli bir koenzime dönüştürülür. NAD + her bir hücrede bulunur ve enerji metabolizması ve uygun hücre fonksiyonunun sürdürülmesi için önemlidir. Aynı zamanda hücrelerin yaşa bağlı hasardan korunmasına da yardımcı olur. Hangi formda B3 vitamini almanız gerektiğini görmek için aşağıdaki listeye göz atın.
Nikotinik asit – B3 vitamininin ana formlarından biri olan nikotinik asit, yiyeceklerden kolayca elde edilebilir. Ek olarak, niasin olarak bilinir ve kolesterolü düşürmek ve kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Nikotinik asit ayrıca vücut içindeki nikotinamide de dönüştürülebilir.
Nikotinamid (niasinamid) – Bu, gıdada bulunan B3 vitamininin başka bir şeklidir. Nikotinamid genellikle multivitaminlere ve güçlendirilmiş gıdalara dahil edilir. Fakat nikotinik asitten farklı olarak nikotinamid, kardiyovasküler hastalıklara yardımcı olmaz. Bunun yerine, artrit ve Tip 1 diyabet gibi enflamatuar durumları tedavi eder. Nikotinamid cilt bakım ürünlerinde de bulunabilir.
Nikotinamid ribosid (NR) – NR, gıdalarda az olduğu için, takviyelerde baskın olarak bulunabilen B3 vitamininin yeni keşfedilmiş bir şeklidir. Sık rastlanan bir form olmasa da, bilişsel işlevlerin arttırılması ve yaşlanma sürecinin yavaşlatılması konusunda büyük umut vaat ediyor. NR, vücutta ve beyinde NAD + seviyelerini arttırmada nikotinamid veya nikotinik asitten daha etkilidir.
B3 vitamini yönünden zengin 13 besin
B3 Vitamini, vücudun doğal olarak depolamadığı veya üretmediği suda çözünür bir vitamindir. Sadece dış kaynaklardan elde edilebilir ve günlük olarak yenilenmesi gerekir. B3 vitamini için tavsiye edilen günlük miktar yetişkin erkekler için 16 miligram (mg), yetişkin kadınlarda 14 mg’dır. Ayrıca, Hamile ve emziren kadınlar günde 18 ve 17 mg B3 vitaminine ihtiyaç duyarlar. İhtiyacınız olan doğru miktarda B3 vitamini almak için aşağıdaki yiyecekleri tüketmenizi taviye ederiz:
Besin detek mayası (¼ su bardağı): 46 mg
Hindi Eti (3 oz): 10 mg
Tavuk Eti(3 oz): 9 mg
Ton balığı (3 oz, konserve): 8½ mg
Somon (3 oz): 8½ mg
Kepek gevreği (¾ fincan): 5 mg
Sığır eti (3 oz): 4½ mg
Yer fıstığı (1 oz): 4 mg
Mantar (1 dilimlenmiş kap): 2½ mg
Mercimek (1 pişmiş kap): 2 mg
Kahve (1 demlenmiş bardak): 2 mg
Tam buğday ekmeği (1 dilim): 1½ mg
Pancar (1 dilimlenmiş fincan): 1 mg
(1 Oz =~30 ml)
B3 vitamini sizin için ne yapar
B3 Vitamini, sağlık yararları ile dolup taşan yararlı bir vitamindir. Farklı formlarında koruma sağlayabilir, semptomları hafifletebilir ve acı verici koşulları yatıştırır. İşte araştırmalara göre sizin için yapabileceğini gösteren şeyler:
Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Nikotinik asit içeren takviyeler iyi kolesterol (HDL) seviyelerini ve düşük trigliseritleri yükseltir.
Aşırı güneşe maruz kalması nedeniyle cildi kanserden korur. Nikotinamid içeren topikal kremler cildi ultraviyole ışınlarından zarar görmekten korur. Yüksek miktarda B3 vitamini alımı, belirli cilt kanseri türlerinin gelişimini de önleyebilir .
Sivilce temizlenmesine yardımcı olur. Topikal ve oral nikotinamid , anti-enflamatuar aktivitesinden dolayı sivilceyi azaltabilir .
Enflamasyonun neden olduğu eklem ağrısını hafifletir. Artritli kişilerde olduğu gibi şişmiş, iltihaplı eklemler de yeterli miktarda B3 vitamini ve takviyesi ile tedavi edilebilir.
Beyin fonksiyonunu arttırır. Ağır B3 vitamini eksikliği demansla ilişkilendirilmiştir , ancak diyetinizden yeterince B3 vitamini almak Alzheimer hastalığını ve yaşa bağlı bilişsel düşüşü önleyebilir .
Sindirim ve bağırsak sağlığını destekler. B3 Vitamini, yiyeceklerin metabolizması için gereklidir; Yetersiz miktarlar mide rahatsızlığına ve hatta pellagra adı verilen bir hastalığa neden olabilir.
Kaynak
Food.news
GroceryCures.com
MindBodyGreen.com
LPI.OrgenState.edu
OnlineLibrary.Wiley.com
JNNP.BMJ.com