
Bazı gıdaları tükettiğinizde gaz ve ishal gibi durumlarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda bir gıda alerjinizin olduğunu düşünebilirsiniz ama gerçekten sahip olduğunuz durum bir intolerans olabilir.
JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, tüketicilerin bir çoğu gıdara karşı bazı hassasiyetler yaşamakta ve bu durumu alerji olarak adlandırmakta. Yaşanan gerçek şeyin ise intolerans olabilmektedir.
Her iki koşulda gıda kaynaklı olması muhtemeldir ve yasal olarak gıda etiketlerinde bu durumdan bahsedilmelidir. (Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve tüketici bilgilendirme yönetmeliği özet-1 ve Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve tüketici bilgilendirme yönetmeliği özet-2 yazılarımızı kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
GIDA ALERJİSİ İLE GIDA İNTOLERANSI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
“İntolerans” terimini Gıda Hassasiyeti olarak adlandırabiliriz. Belirli bir yiyeceği sindirmekte zorlandığımız zaman oraya çıkar. Bu, karın ağrısı, ishal veya bağırsak gazı gibi semptomlara neden olabilir.
İnsanlar genellikle gıda alerjisini, gıda intoleransı ile karıştırmaktadırlar. Bilinmelidir ki, gıda alerjisi bağışıklık sistemi ile alakalı bir durumdur ve gıda intoleransının ise bağışıklık sistemi ile alakası yoktur.
Yiyecek alerjiniz var ise, mikroskobik miktarda tüketseniz dahi hayati riskler ortaya çıkabilmektedir ve bu durum anafilaksiye neden olabileceğinden tehdit edici bir durumdur.
Her 10 kişiden birinde Gıda Alerjisi Var
Amerikalı bir grup araştırmacı her 10 kişiden 1’inin gıda alerjisinden etkilendiğini keşfetti. Ancak, bu rakamın neredeyse iki katından fazlası, kendilerinde gıda alerjisi olduğuna inanıyor. İşin daha ilgi çekici tarafı ise katılımcıların %19’luk ciddi bir kısmı herhangi bir bulgu olmadan gıdalara alerjileri olduğuna inanıyorlar. Ancak gıda alerjisi olan kişilerin oranı %10
Araştırmacılar Amerika genelinde 40 Bin kişiyi inceledi. Bulguların devamında ise, tıp uzmanı danışmanlığı olmadan kişilerin gıda alerjisi olduğuna dair teşhisleri kendi çaplarında koydukları ve konu hakkında kulaktan dolma bilgilerle önlem aldıkları ortaya çıktı. Anlaşılan Gıdada bilgi kirliliği sadece ülkemizde değil, neredeyse dünyanın tamamında mevcut.
Araştırma ekibinin baş yazarı Nortwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu’ndaki Pediatri Profesörü Dr.Ruchi Gupta, yanlış tanı konulan vakalarda alerjik durumlar yerine intolerans durumları ile daha fazla karşılaşıldığını söyledi.
Yiyecek alerjisi olan kişiler; süt, yer fıstığı, fındık, kabuklu deniz ürünleri veya bığday gibi belirli bir ürünü tüketince bağışıklık sisteminde alarm çalmaya başlıyor. Daha sonrasında kişiye bağlı olarak değişen reaksiyonlar ortaya çıkıyor.
Yiyecek alerjisi semptomları; kurdeşen, kaşıntı, burun ve boğazda şişlik, mide bulantısı ve ağrısı şeklinde gözlemlenebilmektedir. Ağır gıda alerjisi durumları ise düşük tansiyon ve solunum darlığının bir arada seyrettiği sok hali olan anafilaksiye neden olur. Tedavi edilmediğinde ise anafilaksi ölümcül olabilir.
Çalışmanın gerçekleştiği Amerika’da yaklaşık 7 milyon insanın deniz kabuklularına, 5 milyon insanın da süt ve yer fıstığı alerjisinin olduğu tahmin edilmekte. Diğer önce gelen allerjenler yumurta, balık,susam, soya, fındık (çotanak) ve buğday olarak gözlemlenmekte.
Verilerin bu denli yüksek olması araştırmacıları da şaşırtmış durumda. Öyle ki alerjisi olan kişilerin %48’lik kısmı yetişkinlerden oluşurken bu kişilerin bir çoğunun birden fazla gıdaya alerjisi bulunmakta.
Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Anaflaksi’ye karşı uyarıyor!
Alerji testi, kişinin alerjik şoka neyin sebep olduğuna karar vermeye yardımcı olabilir. Cilt alerji testleri (yama testleri gibi) çeşitli gıdalar ve arılar için mevcuttur. Belirli antikorlar için yapılan kan testleri; süt, yumurta, fıstık, ağaç yemişi ve balık alerjisini belirlemede yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden özellikle çocuklarda aile veya çocuk hekimine danışılarak alerji testi yapılması önerilmektedir.
Alerjik Şok (Anaflaksi) durumlarında maruz kalan kişinin en yakın sağlık kuruluşuna nakli gerekmektedir. Ancak, alerji durumu süregelen kişilerin kullanabilecekleri dozlarda adrenalin pompalarıda mevcuttur.
Anaflaksi ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği hakkında detay bilgiler için tıklayınız!…
Kaynaklar
Caaad.org.tr
LiveScience.org
Food.news
AAAAI.org