
FAO (Birleşmiş Milletler), insan tüketimine yönelik üretilen gıdaların üçte birinin tedarik zincirinde kaybolduğunu veya israf edildiğini söylüyor.
Gıdalar üretimden çıkıp perakende yolu ile henüz bize ulaşmadan üç de birlik oranda kayba uğruyor. Hatta bu ürünlerin çoğu reyonlarda müşteri talebine sunulmuyor. Meyve sebzelerin tazelik kavramını yitirecek düzeyde sipariş edilmesi, bir çok gıdanın ambalajının son tüketiciye kadar dayanmaması bu israfın temelini oluşturan maddelerden sadece bir kaçı…
Organic Monitor gıda dönüşümünde sürdürülebilirliği hedeflemekte ve gıda şirketleri ile perakendecilerin daha verimli olmaları ve kayıpları azaltmaları yönünde baskı altında olduklarını, birçoğunun gıda atıklarını çöplükten yeniden yönlendirdiğini söylüyor.
Önceleri gıda kayıpları hayvan yemi ve biyogaz gibi yeni malzemelere girdi olarak kullanılmaktaydı. Ancak gıda israfı o kadar büyük boyutlarda ki yem ve biyogaz sektörü tüm atıkları değerlendirmek için yeterli hacme sahip değil. Bunun yanında uzmanlar artık gıda atıkları için yeni malzemeler üretme yolunda.
Yeni teknolojiler ile ekstraksiyon ve işleme yöntemleri iyileştirilmekte. Bu durumda kısmende olsa gıda atıkları azaltılmakta ve yeni içerikli gıda ürünleri gıda atıklarından üretilmektedir.
Örneğin, İsviçreli FoodSolutionsTeam şirketi, ektraksiyon sıvısı olarak yeşilliklerden elde edilen sıvıları kullanmaya başladı.
Havuç hamurundan yapılmış KaroPRO bileşeni işlenmiş gıdalarda su tutma kapasitesi arttırıyor.
İsviçre şirketi, organik keten tohumu, bezelye ve pilavdan yapılan benzer gıda bileşenlerine sahip. Bu arada, Phytonext, narenciye kabuğundan ve domates atıklarından içerik üretmek için yeni bir ekstraksiyon tekniği üzerine çalışıyor.
Avrupa Birliği ayrıca gıda atıklarından yeni içerikler oluşturmak için yapılan araştırmaları finanse ediyor. Bu kapsamda BIORICE projesi, fonksiyonel gıdalar, nutrasötikler ve kozmetikler için içerik yapmak üzere pirinç atıklarından nişasta çıkarmayı hedefliyor.
Kişisel bakım uygulamaları
APROPOS projesi kozmetik uygulamalar için somon ve kolza artıklarından protein almaktadır.
Bir İspanyol kozmetik firması ise yeni bir krem ürün için temel olarak gıda atıklarını kullanmayı planlıyor.
Marks & Spencer mağazası, Super Grape cilt bakım ürünlerinde üzüm atıklarından resveratrolu kullanıyor.
Aynı zamanda şarapçılıkta meydana gelen üzüm atıklarından, perakendecilere etiket yapılıyor.
Fransız şirketi Caudalie, doğal kişisel bakım ürünlerinin tamamını resveratrol ve polifenoller gibi asma yaprağından ve üzüm çekirdeği malzemelerinden üretmekte.
Organic Monitor araştırması, markanın Fransız doğal kozmetik pazarına liderlik ettiğini gösteriyor; ürünleri artık 30’dan fazla ülkede bulunmaktadır.
Küresel nüfusun 2050 yılına kadar dokuz milyara ulaşması ve tarım arazilerinin giderek azalması ile birlikte gıda atıklarından yeni bileşenler oluşturmak için daha fazla yatırım yapılması bekleniyor.
Sürdürülebilir Gıdalar Zirvesi ve Sürdürülebilir Kozmetik Zirvesi’nde yinelenen tema, atık malzemelerin taze uygulamalarda yeni bir yaşam bulduğu üzerine…
İsrafın insan eliyle sonlanacağı yok; teknoloji ve bilim yine devrede…
Kaynak: foodnewsinternational.com