
Sindirim sisteminiz genel refahınız için çok önemlidir, çünkü besin maddelerinin emiliminden ve atıkların vücuttan atılmasından sorumludur. Karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları yaşarsanız, elmalar ve chia tohumları gibi bağırsak dostu yiyecekler yemek, ağrılı semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Crohn hastalığı, mide ekşimesi, irritabl barsak sendromu (IBS) veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) gibi diğer durumlar daha ciddi sindirim sorunları geliştirme riskinizi artırabilir. Fiziksel olarak iyi durumda olsanız bile, yeterince lif tüketmiyorsanız veya probiyotik (“dost” bakteri) içeren yiyecekleri tüketmiyorsanız, sindirim sorunlarından muzdarip olabilirsiniz.
Sindirime dost ikinci beyninizin bayılacağı yiyecekler!…
- Elmalar – Elmalar, pektin adı verilen çözünür bir lif içerir . Bu çözünür lif ince bağırsakta hiç bir işleme tabii olmaz ve kalın bağırsakta “iyi” bakteriler tarafından parçalanır. Elmalardaki Pektin dışkı hacminin artmasına yardımcı olur, bu nedenle meyve genellikle kabızlık yapar ve ishalin tedavisinde kullanılır.
- Pancar – Pancarlar da sindirimi atlayan ve direk kolonunuza doğru gelen lifler bakımından da zengindir. Lif, sağlıklı bağırsak bakterileri besler ve sindirimi iyileştirir.
- Chia tohumları – Chia tohumları da lif doludur. Bir kez chia tohumlarını tüketirseniz, midenizde jelatin benzeri bir maddeye dönüşürler. Tohumlar, bağırsakta sağlıklı bakteri üremesini teşvik eden ve sağlıklı sindirimi destekleyen bir prebiyotik işlevi görür. Chia tohumlarındaki lif aynı zamanda düzenli bağırsak hareketlerini de destekler.
- Koyu yeşil sebzeler – Brokoli, Brüksel lahanası ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler çözünmez lif bakımından zengindir. Bu tip bir lif dışkıya toplu halde eklenir ve bu da sindirim kanalında daha hızlı hareket etmelerine yardımcı olur. Koyu yeşil sebzeler de mide bağırsaklarında kas kasılmalarını artırarak kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olan magnezyum doludur. Ek olarak, lahana gibi yapraklı yeşiller, bağırsak bakterilerinin bir enerji kaynağı olarak kullandığı bir tür şeker olan sülfokinovoz içerir .
- Rezene – Rezene , yiyeceklere lezzet katmak için kullanılır. Rezene kabızlığın önlenmesine yardımcı olan ve bağırsak düzenliliğini geliştiren lif içerir. Bitki ayrıca sindirim kanalındaki düz kasları gevşeten, şişkinlik, kramp gibi semptomları hafifleten bir antispazmodik ajan içerir.
- Zencefil – Doğu tıbbında zencefil geleneksel olarak sindirimi iyileştirmek ve bulantıyı önlemek için kullanılır. Zencefil mide boşalmasını hızlandırmaya yardımcı olur, bu da mide ekşimesi, bulantı ve mide rahatsızlığı gibi durumların gelişme riskini azaltır.
- Miso – Miso çorba yapmak için kullanılan bir Japon baharattır. Soya fasulyesinin bir tür mantar olan tuz ve koji ile fermente edilmesiyle elde edilir. Probiyotik içeren diğer fermente gıdalar gibi miso da bağırsaktaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik ederek sindirimi artırır. Misodaki probiyotikler ayrıca sindirim sorunlarını ve ishali kolaylaştırır.
- Papaya – Papaya papain içeren tropikal bir meyvedir. Bu sindirim enzimi, protein liflerinin parçalanmasına yardımcı olarak sindirime yardımcı olur. Papain ayrıca şişkinlik ve kabızlık gibi IBS semptomlarını da ele alabilir.
- Somon – Somon , vücuttaki iltihabı en aza indirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Gıda intoleransı, enflamatuar barsak hastalığı ve diğer sindirim bozuklukları gibi bazı kişiler bağırsakta iltihaptan muzdariptir. Omega-3 yağ asitleri bu iltihabı azaltmaya ve sindirimi arttırmaya yardımcı olur.
- Kepekli tahıllar – Kepekli tahıllardan elde edilen lif, dışkıya kütle eklerken bazı tahıl lifleri prebiyotik görevi görür ve faydalı bağırsak bakterilerini besler.
- Yoğurt – Yoğurt , canlı bakteriler tarafından fermente edilmiş sütten gelir. Yoğurttaki probiyotikler ayrıca sindirim sisteminde de bulunur ve sindirim sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olurlar. Her ne kadar probiyotikler bağırsakta doğal olarak ortaya çıksa da, yoğurt gibi probiyotik yönünden zengin yiyecekleri tüketmek hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Probiyotikler ayrıca şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına da yardımcı olur. Yoğurt satın almadan önce, canlı ve aktif kültürleri içerip içermediğini görmek için etiketi kontrol edin.
Sebep ne olursa olsun, sindirim problemleri birçok acı semptomlara neden olur. Sindirim sisteminizin sağlığını güçlendirmek ve bu semptomları gidermek için, elmalar, chia tohumları, miso ve yoğurt gibi lif veya probiyotikler bakımından zengin gıdalar tüketin .
Kaynak
Food.news
EcoWatch.com
ScienceDaily.com
Her yemekten sonra bunları nasıl sindireceğim kelimesini hemen hemen her gün duyuyoruz. Ben genelde elma yemeyi tercih ediyorum. Zaten o da listenin en başında yer alıyor. Bu güzel bilgiler için teşekkürler ..