
Klasik bir mutfağa baktığınız alüminyumu birçok yerde görürsünüz.bu size ilk başta normal gelebilir, ama bir kere aradığınız da birçok yerde alüminyumu görebilirsiniz,mutfak dolabınızdaki tavalardan, çekmecenizdeki folyoya ve kilerinizdeki konservelere kadar. Bu size alüminyumun güvenilir oldugunu düşündürebilir ama gerçek olan sağlığa zararlı bir nörotoksin olduğudur.
Alüminyumda bulunan bu toksik dünyada üçüncü bulunan element olmasına karşı insan vücudunda en kolay absorbe edilen toksiktir. İlaçlarda ve aşılarda,güzellik ürünlerine kadar her şeyde bulacağınız bu toksine, mutfakta özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.
Alüminyum içeren ürünleri az kullandığınız için zarar verici potansiyelinin az olduğunu düşünüyorsanız tekrar düşünün: zamanla, beyninizde, tiroidinizde, böbreklerinizde ve karaciğerinizde birikir, burada iltihaplanma, oksidasyon ve doku hasarına neden olabilir. Ruh halinizi, uykunuzu ve bilincinizi etkileyebilir ve bunama ile bağlantılı bile olabilir.
Düşük alüminyum seviyelerine uzun süreli maruz kalma, beyin yaşlanması ve nörodejenerasyon ile ilişkilendirilmiştir ve Alzheimer hastalarının beyinlerinde görülenlerden farklı olarak nörofibriller düğümler oluşturduğu saptanmıştır.
Alüminyuma maruz kaldığımızda oluşan belirtiler genellikle diğer nedenlere atfedilen belirtileri içerir:baş ağrısı, kuru cilt, sık soğuk algınlığı, gastrointestinal sorunlar ve depresyon .Bununla birlikte, daha şiddetli hale geldiğinde, Hafıza kaybı, konfüzyon ve paralitik Kas ağrılarına sebep olabilir.
Güveçleri fırında alüminyum folyoda mi pişirmek? Unutun gitsin!
Fırında yemek yapmayı planlıyorsanız, folyoyu geride bırakın. Sebzelerinizi veya balıklarınızı alüminyum folyoya sarmak ve ızgaraya atmak özellikle temizleme açısından uygun olabilir-ancak bu pişirme yöntemine dayanarak katlanabileceğiniz sağlık sorunlarını temizlemek çok daha zordur.
Elektrokimyasal Uluslararası Bilim dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre alüminyum folyo kullanarak yemek pişirmek gıda için Dünya Sağlık Örgütü tarafından izin verilen miktarlardan daha yüksek düzeyde günlük alıma sebep olduğu saptanmıştır.;Örneğin, folyoda pişirme, et konsantrasyonundaki alüminyumu yüzde 89’dan 378’e kadar yükseltirken, tavukta bu değer yüzde 76 dan 215e kadar yükseliyor. Daha yüksek sıcaklıklarda pişirme daha yüksek konsantrasyonlara yol açmaktadır.
Ayrıca, alüminyumda domates ve limon gibi asidik gıdaların pişirilmesinin, daha alkali olan gıdalardan daha fazla alüminyum konsantrasyonuna neden olduğunu belirlemişlerdir.Bu sadece ızgara yaparken değil, aynı zamanda fırın tepsinizi folyo ile astarlama alışkanlığınız varsa vazgeçmeniz için yararlı bilgilerdir. Araştırmacılar, “yemek pişirmek için uygun değil” dedi ve folyoda pişirilen çok sayıda yiyecek yemekten “ciddi bir sağlık riski” olduğunu ekledi.
Peki Alüminyum maruziyeti hakkında ne yapabilirsiniz?
Evinizdeki tüm alüminyumları çöp kutusuna atacağınıza ve daha güvenli tencere setine geçeceğinize söz verdiyseniz, ki bu harika bir ilk adımdır; Peki ,şu ana kadar vücudunuzda biriken tüm alüminyum hakkında ne yapabilirsiniz diye düşünelim.
Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin, soğan ve sarımsak gibi gıdaların doğal olarak vücudunuzdaki alüminyumu detoksifiye ettiği gösterilmiştir. Buna ek olarak C vitamini de metallerin detoksifiye edilmesine yardımcı olabilir. Bu arada Zerdeçalda alüminyum maruziyetinin olumsuz etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Alüminyum fiyat ve pratiklik olarak uygun olabilir, ancak sağlığınızı riske atmaya değmez.Daha sağlıklı pişirme yöntemleri ile Bu Yaz mutfağınızdan bu nörotoksini kaldırmak için mükemmel bir zaman (banyo ve ecza dolabınızdan da!)
Kaynak:
Food.News
NaturalHealth365.com
ASTDR.CDC.gov