
Sütün bozulduğunu anlamak için koklamak ya da biraz tadına bakmak artık geçmişte kaldı. Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim adamları, sütün bozulması durumunda paketi açmadan “koklayabilen” bir sensör geliştirdiler.
Biyolojik Sistemler Mühendisliği bölümünde profesör olan Shyam Sablani, kimyasal olarak kaplanmış nanoparçacıkların sütte bozulmaya neden olan mikroorganizmaların oluşturduğu gaz ile renk değiştirdiğini tespit etti. Bu tespitten sonra ise sütün ambalajı açılmadan bozulduğunu görmek adına bir sensör geliştirildi.
Sensör süte doğrudan temas etmiyor.
Sablani, “Çoğu yiyecek bozuk olduğunda pek de iyi kokmayan uçucu bir bileşik üretir. Bu durum çoğu zaman yiyeceklerdeki bakteri üremesinden meydana geliyor, ancak kapalı bir kabın içerisindeki kötü kokuyu algılamak için kabı açmanız gerekiyor. Ürettiğimiz sensör ise kapalı haldeki yiyeceklerden çıkan uçucu bileşiği tespit edip renk değiştiriyor.” şeklinde açıkladı.
Sablani ve arkadaşları şimdiye kadar kimyasal reaksiyonun laboratuarda çalıştığını ve bulgularını Food Control dergisinde yayınladığını belirtti.
Şimdi takım, bir ürünün bozulmadan önce ne kadar süre geçtiği konusunu araştırmakta ve bu teknolojiyi geliştirmek için ambalaj üzerinde çalışmaktalar. Son olarak Sablani, sensörün sütün kapağında veya şişesinde entegre olmasını öngörüyor.
Son Tüketim tarihinden daha doğru olabilir.
Son Türketim Tarihi, tüketiciler her ne kadar okumasa da gerçekten önemli bir olgu ve sağlığınızı direkt olarak etkileyebilen durumların önüne geçmek için hesaplanır. Gıda Mühendisleri STT (Son Tüketim Tarihi) tespiti için öncelikle gıdada hedef mikroorganizma seçer ve bu mikroorganizma bahse konu gıdada en kolay üreyen ve tüketici için en tehlikeli olandır. Seçilen mikrop ne kadar sürede gıda içinde üreyip tehlikeli olabilecek seviyeye gelirse işte STT olarak kabul edilen süre tespit edilmiş olur.
Bu sensörle STT ihtiyacı bir nebze olsun geri plana bırakılabilir. Ya da cep telefonları gibi portatif çeşitli cihazlarla bu sensörü bir gün yanımızda taşıyabilir. Bu notada hayal çok kurulabilir; çünkü bilim dünya hayal kurabilenlerin elindedir.
Ülkemizde buna benzer çeşitli araştırmalar oldu ve hatta lise öğrencileri tarafından buna benzer bir proje geliştirildi ancak, Tübitak için yeterli bir buluş olmadı. Gönül isterdi ki haberin sonuna “Tübitak’ın resmi sitesini ziyaret edin” şeklinde bir cümle koyalım. Ama malesef detaylı bilgi için Washington Devlet Üniversitesi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak:
Wsu.edu
Foodengineeringmag.com
Fotoğraf: rawpixel.com adlı kişinin Pexels ‘daki fotoğrafı