
Kuersetin (Quercetin), yiyeceklerde en bol bulunan flavonoidlerden biridir. İnsan sağlığına faydalı, çeşitli biyolojik aktivitelerinden dolayı yoğun olarak incelenmiştir. Bu aktiviteler arasında antienflamatuar (iltihaplanma karşıtı), antioksidan ve antihistamin vardır. Son zamanlarda, Kuersetin’in kas hasarı göstergelerini hafifletme kabiliyetini gösteren çalışmalar ortaya çıkmıştır.
Flavonoidler; aslında bitkilerde renklerden sorumludurlar. Anck kimyasal olarak bir çok sağlık yararları da vardır ve kuersetin de bunlardan biridir. Quercetin’in düz kasları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden araştırmacılar safra kesesi şeritlerinde Kuersetini test etti. Hangi sistemin (veya sistemlerin) safra kesesi düz kaslarının gevşemesine aracılık ettiğini belirlemek istediler. Bulguları Nutrition Research dergisinde yayınlandı .
Quercetin’in oksidatif stres ve kas hasarı üzerine etkileri
Çok sayıda çalışma, kuersetin’in birçok sağlık yararına dair kanıtlar sunmaktadır. Bunlardan bazıları anti-kanserojen, kalp sağlığını koruyucu olması, egzersiz sırasında dayanıklılık ve oksijen tüketimini artırma yeteneğidir. Fiziksel performansı iyileştirme yeteneği, yoğun fiziksel aktiviteler sırasında oksidatif stresin yorucu etkilerini azaltan antioksidan ve antienflamatuar aktivitelerine bağlanabilir.
Hücreler, sıkı egzersiz sırasında metabolik işlemlerin bir parçası olarak serbest radikalleri ve reaktif oksijen türlerini (ROS) üretmeye devam eder. Sağlıklı bir aktivite olarak kabul edilmesine rağmen, egzersiz aynı zamanda oksidatif stres olarak bilinen bir olay olan ROS ve vücuttaki antioksidanlar arasında bir dengesizliğe neden olabilir . Özellikle oksidatif stresin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için sporcular arasında güçlü antioksidanlarla takviye önerilir. Diyet polifenolleri, özellikle de kersetin , bu takviyelerin en yaygın aktif bileşenleridir.
![]() |
Gıda Profesyonellerinin Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Artık Türkçe Forumu ile Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Quercetin anti-enflamatuar ve anti-oksidatif etkileri, çoklu doymamış yağ asitleri ve çayda bulunan kateşinler gibi diğer fitokimyasallar ile birlikte alınması ile daha da arttırılabilir . Üç gün aşırı efor sarf eden bisikletçilerden oluşan bir çalışmada, balık yağı ve yeşil çay ile yapılan kuersetin takviyesi, egzersiz sonrası iltihaplanma, oksidatif stres ve immün bozulma sorunlarını azaltmıştır. Seçkin bisikletçilerle yapılan benzer bir çalışmada, antioksidan vitaminler, yeşil çay ve kuersetin kombinasyonu 30 kilometrelik bir deneme süresinde zamanlarını yüzde 1,7 oranında geliştirmiş ve quersetin’in egzersiz performansını artırdığını göstermiştir .
Quercetin ile bağlantılı diğer bir yarar , kasları yoğun egzersizin neden olduğu zararlardan koruma yeteneğidir. Araştırmacılar iki hafta boyunca günde iki kez 12 katılımcıya kuersetin verdiler ve şiddetli kas hasarına neden olmak için tasarlanmış eksantrik bir egzersiz programını tamamladılar. Araştırmanın sonunda kuersetin’in sadece performanslarını artırmakla kalmayıp eksantrik egzersizin neden olduğu kas zayıflığının şiddetini de hafiflettiğini bildirildi
Bu fiziksel faydalar nedeniyle, birçok atlet şimdi antrenmanlarından kaynaklanan kas iltihabını hafifletmek için kuersetin takviyesine güveniyor . Ayrıca yapraklı sebzeler , brokoli, kırmızı soğan , biber, siyah ve yeşil çay ve meyveler quercetin bakımından zengin yiyecekleri olduğu için son zamanlar sporcuların önemli tercihleri arasına girmiştir.
Kuersetin, safra kesesi düz kaslarını gevşetebilir
Yaptıkları çalışmada, Kanada’dan araştırmacılar quercetin’in safra kesesi düz kasına etkisini araştırdılar . Quercetin intestinal ve vasküler düz kasları gevşetebileceğini daha önce öğrenmişlerdir. Deneyde, in vitro bir teknik kullandılar ve hangi sistem veya sistemlerin gevşeme aracılığını bulmak için safra kesesi şeritlerinde kuersetin test edildi.
Kolestokinin veya potasyum klorid (KCl) öncesi kuersetin eklenmesinin safra kesesi şeritlerinde gerginlik miktarında önemli bir düşüş sağladığını bildirdiler. Hem kolestokinin hem de KCl, kas kasılmasını tetikleyebilir. Kuersetinsiz ortamlarda ise gevşemede önemli bir azalma gözlemlediler. Bunun yanı sıra Protein kinaz A varlığında Kuersetin’in gevşetme miktarını önemli ölçüde azaldığı devam testlerinde tespit edildi. 2-APB ve 1-NG-metil-1-arginin asetat tuzu ile muamele – bir nitrik oksit sentaz inhibitörü – ayrıca kersetin neden olduğu gevşeme miktarını önemli ölçüde azaltmıştır. Öte yandan, bir PKC (Protein kinaz C) inhibitörü olan KT5823, kuersetinin neden olduğu kas gevşemesini etkilemedi.
Bunlara ek olarak, araştırmacılar ayrıca kuersetin’in, PKC ve PKA’nın aktivasyonu, hücre içi Ca2 + ‘nın serbest bırakılması ve nitrik oksit sentazın aktivasyonu gibi aşağı akım olaylarını etkileyen hücre dışı kalsiyum (Ca2 +) girişini engelleyebildiğini bulmuştur. Kuersetin, cholecystokinin octapeptid ve KCl’nin neden olduğu gerilimi konsantrasyona bağlı bir şekilde rahatlattığı da edinilen bulgular arasında.
Bu bulgulara dayanarak, araştırmacılar Kuersetin’in PKA ve nitrik oksit sentazı içeren çoklu sinyal yolları yoluyla safra kesesi düz kaslarının gevşemesine neden olabileceği sonucuna varmıştır .
Kaynaklar:
Selfhacked.com
NCBI.NLM.NIH.gov
NaturalMedicineJournal.com
Journals.HumanKinetics.com
MDPI.com
ScienceDirect.com