
Geçtiğimiz günlerde yaşanan 5.8 şiddetindeki İstanbul depremi gündemimiz oldukça meşgul etti. Olası Marmara depreminde ne kadar yiyecek stoklamalıyız? Su ve yiyecek depolarımız ne kadar süre ile bize dayanabilir. Deprem çantasında olması gerekenleri biliyoruz. Ancak, hayat akışımızı düzenleyen kuralları da ortadan kaldırabilecek doğal afetlerde hangi ürünleri depolamamız gerekiyor? İşte olası felaketlerde hayatta kalabilmek için gerekli besin ve su depolama sebepleri…
Peki yeteri bütçeniz yoksa ve ailenizin uzun vadeli bir felaket senaryosu sırasında iyi beslenmesini sağlamak için minimum gıda tedarikini nasıl saklayabiliriz?
![]() |
Dünya Çapında Gıda Profesyonelleri ile Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Büyük felaketler içi sınırsız depolama alanımız maalesef yok. Yalnızca gerekli malzemeleri saklamamız gerekiyor. Bunun için de felaket zamanı için en azla yetine bileceğimiz bir beslenme programı oluşturmamız gerekiyor. Bu düzende dahi, sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğunuz temel vitamin ve mineraller açısından zengin gıdaları içeren bir beslenme programını izlemeniz gerekir.
Enerji
Vücudunuzun çeşitli işlemler için enerjiye ihtiyacı vardır. Yediğiniz yiyeceğin kalorilerinin en az üçte ikisi vücut ısınızın korunmasına yardımcı olur.
Enerjiniz tehlikeli bir şekilde azalırsa, vücudunuz bir enerji kaynağı bulmaya öncelik verecektir. Yeterli enerji olmadan, vücudunuz enerji dönüşümü için depolanmış yağ, kas dokusu veya iç organları parçalamaya başlar. Ortalama bir yetişkin erkeğin günde en az 1.500 kaloriye ihtiyacı var, kadınların ise 1.200 kaloriye ihtiyacı var.
Minimum gıda tüketmek birkaç ay boyunca yetersiz beslenmenin yerine geçer ve enerji düzeylerinizi koruyarak uzun süre gıda sıkıntısından sizi uzak tutar.
Yağlar
Tüm yağlar kötü değildir ve diyetinizde belirli bir miktarda yağa ihtiyacınız vardır. Vücut onları doğal olarak üretemediğinden, yağ asitleri bakımından zengin yiyecekleri yemelisiniz.
Toplam kalorilerin en az yüzde 25 ila 30’unu yağdan, yani erkekler için günde yaklaşık 375 ila 450 kalori ve kadınlar için günde 300 ila 360 kalori olarak gelir. Bunun sadece üçte birinin doymuş yağlardan geldiğinden emin olun. Doymuş yağ bakımından zengin gıdalara bakacak olursak hayvansal gıdalar ön plana çıkmaktadır. Günlük beslenme programınızda bir miktar doymuş yağ depolamak felaket zamanlarında size oldukça fayda sağlayacaktır.
Lif
Diyet lifi LDL’yi (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyesini düşürür, kabızlığı önler ve kan glukozunuzu (kan şekeri) dengeler.
Bireylerin günde bir 28 g lif almasına ihtiyacı vardır.
Protein
Protein vücudunuzun kendini onarmasını ve korumasını sağlar. Bu makro besin ayrıca enzimler ve hormonlar üretmek için de gereklidir.
Vücudunuz gıdada, ihtiyaç duyduğu daha karmaşık proteinleri üretmek için kullanır. Protein içeriği düşük diyet yorgun ve zayıf hissetmenize, kas kütlesini azaltmanıza ve yara iyileşmesini uzamasına neden olabilir.
Genel sağlığınızı korumak için toplam kalorinizin yüzde 20’sini proteinden almalısınız. Bununla birlikte, minimum diyet için erkekler günlük proteinlerden en az 300 kaloriye, kadınlar ise yaklaşık 240 kaloriye ihtiyaç duyar.
Bünyenizin her iki kilosu için günde bir gram protein tüketmek en iyisidir. Örneğin, 80 kilo ağırlığındaysanız , yaklaşık 40 gram protein bakımından zengin bir yiyecek yemelisiniz.
Sodyum ve Tuz
Sodyum, yağ gibi, ölçülü olarak tüketilmelidir. Günde sadece en az yarım gram sodyum veya yaklaşık bir gram tuza ihtiyacınız var.
Vitaminler ve mineraller
Vitamin ve mineral eksikliklerinin birçok olumsuz yan etkisi vardır.
- Demir eksikliği anemi , yorgunluk ve halsizlikle sonuçlanan bir kan bozukluğuna neden olur .
- Thiamine / B1 vitamini eksikliği, karışıklık, yorgunluk, kısa süreli hafıza kaybı ve kilo kaybıyla sonuçlanabilir.
- A vitamini eksikliği, üreme sağlığınızla birlikte göz sağlığınızı ve işlevinizi etkileyebilir.
- D vitamini eksikliği kemik büyümenizi olumsuz yönde etkileyecektir.
İhtiyacınız olan tüm besinleri aldığınızdan emin olmak için günlük multivitamin tablet alabilirsiniz.
Diyetinizi planlama
Stoğunuzdaki gıdaları türlerine göre işaretleyin. Bunun için bir renk skalası kullanabilir, renklerle eşleştirerek stoklayabilirsiniz.
Çıplak minimum diyet üç önemli besin maddesi içerir: fasulye, makarna ve pirinç. Bu ürünler ekonomiktir ve enerji ve protein açısından iyi enerji kaynaklarıdır.
Felaket zamanı senaryoları için Fasulye, en iyi protein kaynağıdır. Günlük öğünde fasulye ve pirinç karışımı yemek, tam bir protein ve vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlar.
İkinci öğünün de makarna olacak. Ancak makarnalar yumuşak ve yeterince protein içermediğinden, yağda konserve ton balığı da stoklasanız iyi olur. Ekstra kalori ve balıktan daha fazla omega-6 yağ asidi eklemek için ton balığı yağını kullana bilirsiniz .
Felaket zamanı diyeti için günlük yemekler
Bu diyet için günde iki öğün yemek yersiniz. Kahvaltı, brunch, öğle yemeği, ara öğün, akşam yemeği gibi klişe zamanlarınızdan bahsedemediğimiz bir zaman diliminde olduğunuzu düşünün.
Ana öğünde 100-150 gram pirinç, iki gram fasulye ve iki yemek kaşığı yağ bulunmalı. İkinci öğünde 150-200 gram makarna ve bir yemek kaşığı yağ yeterlidir. Konserve ton balığı her iki yemek için de alınmalıdır. Belki felaket kış aylarında gerçekleşecek ve vücudunuzun ısıl direncini arttıracak kırmızı yağ hücrelerine ihtiyaç duya bileceksiniz. Bu yüzden konserve ton balığı en ideal besin olabilir.
Su
Deprem çantası hazırlama aşamalarında önce içme suyunun varlığından bahsedilir. Deprem çantanızın haricinde de su stoklamak yemek hazırlama ve temizlik içinde kullanılacağından ön planda yer almalıdır. Felaket zamanlarının uzun periyotlar sürmesi yeteri su stoğunuzdan dolayı sizi endişelendirmeyecektir.
Kişi başına günde en az 3,5 lt su gerekir. Bu sadece tüketilen miktar değildir; yemek ve temizlik için de geçerlidir. Eğer yeterli yeriniz varsa kişi başı 5-7 litre arasında bir stok size iyi gelecektir.
Suyun kesin bir raf ömrü vardır. Bu yüzden sularınızın stok zamanlarında belirli periyotlarla yenileyin.
Stokunuzdaki su lekelenmişse, kaynatma, kimyasal işlem veya filtreleme yoluyla temizleyebilirsiniz.
Bir felakete hazırlanmadan önce ailenizle konuşun. Felaket zamanı diyeti sizi hayatta bırakmak için düşünülmüştür.
Stoklar Nerede Saklanmalıdır?
Bu stok evinizin bir köşesinde olabilir. Enkaza dönmüş bir binada stoklarınızın heba olması da olasıdır. Bu yüzden stoktaki ürünlerin ambalajları cam gibi kolay kırılabilir nitelikte olmamalıdır.
Eğer geniş bir aracınız varsa ilk hafta yetecek kadar stoğu bagajınızda bulundurabilirsiniz. Ancak bu da sağlıklı bir çözüm olmayabilir.
Deprem gibi olası felaketlerde en az etkilenen yerler tek katlı veya müstakil yerleşim alanlarıdır. Günümüzde büyük şehirlerde “hobi bahçesi” adı altında bir çok yaşam alanı sunulmaktadır. Hobi bahçesi ya da köy eviniz varsa stoklarınızı saklayabileceğiniz geniş bir yeriniz var demektir.
Ayrıca müstakil, basit bir yerleşim alanı stoklu gıdalarınızı tüketirken barınma ihtiyaçlarınızda da oldukça yardımcı olacaktır.
Stoklarınızı saklarken serin ve kuru bir alan olmasına ve güneş ışığına maruz kalmayan bir yer olmasına gayret etmelisiniz.
Kaynaklar:
AskAPrepper.com
Food.News
Healthline.com
Resim Angelo Giordano tarafından Pixabay‘a yüklendi