
Geleneksel ısıtma tekniklerinin yan etkileri olmadan undaki patojenlerin yüzde 99,9’unu ortadan kaldıran ve ABD ile Kanada’da kullanım için onaylanmış yeni bir teknoloji geliştirildi.
Kanada merkezli gıda güvenliği firması Agri-Neo, unun öğütme işlemi sırasında zararlı ve patojenlerin yüzde 99.9’unu ortadan kaldıran, beslenme ve fonksiyonel özellikleri etkilemeyen organik bir çözüm olduğu söylenen işlem geliştirdi. Yenilik ABD ve Kanada’da bir işlem yardımcısı olarak onaylandı.
![]() |
Dünya Çapında Gıda Profesyonelleri ile Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Un; Ürüne Dönüşürken Zaten Isıl İşleme Tabii Tutulmuyor mu?
Buğday unu; özellikle ekmek ve diğer unlu mamüller üretiminde 180ºC – 225ºC sıcaklıklara maruz kalmaktadır. Bu da genel olarak unun mikrobiyolojik gıda güvenliği riskleri taşımadığı algısını oluşturur. Aynı zamanda Buğday unu düşük nem içeriğinden dolayı da, kirlenmenin sanayi ve tüketiciler için büyük bir gıda güvenliği sorunu oluşturmadığı düşünülür. Ancak son zamanlarda gıda kaynaklı hastalık salgınlarında Salmonella ve E.Coli suşlarının unla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Un, günlük hayatımızda tükettiğimiz her üç gıdadan birinde yer alıyor. E.Coli ve Salmonella dolayısıyla kirlenen unun geri çağırma proseslerine tabii kaldığı da bir gerçektir. Unun geri çağrılması gıda güvenliği risklerini ortadan kaldırabilir ama bu ticari olarak bir çözüm değildir.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Unudan Önce Buğdayı Tavlama İyi bir Yöntem Olabilir.
Isıl işlemler genellikle maliyetlidir ve unun; unlu mamullere dönüşmesinde visko-elastik glüten özellikleri de bozulabilir.
Bir çözümü hedefleyen, Agri-Neo’dan bir mühendis ve gıda güvenliği uzmanı ekibi, konvansiyonel bozulmanın yan etkileri olmadan hem sert hem de yumuşak unlarda patojenlerin yüzde 99,9 oranında azaltılmasını sağlayan organik bir gıda güvenliği çözümü olan Neo-Temper isimli ısıl işlemi geliştirdi.
Neo-Temper tavlama işleminde kullanılan su ile karışarak her bir buğday özünü tamamen içine çekerek, unun daha iyi kaplanmasını sağlayan sıvı bir çözeltidir.
Çözelti daha sonra biyolojik olarak parçalanır ve etiketleme gereksinimlerine ihtiyaç duymadan yardımcı bir işlemle üründen uzaklaştırılır.
Bu haliyle sistem ABD Ulusal Organik Programı ve Kanada Organik Rejimi tarafından onaylamıştır. Gıda Güvenliği riskleri olmadan ve sadece pişirme işlemlerine güvenmeden temiz bir un elde edilmektedir.
Kaynak:
NewFoodMagazine.com
Agri-neo.com