
Ekinler hasat edildi. Şimdi, çeşitli mahsulleri iyi bir şekilde depolamak ve mümkün olduğunca uzun ve dikkatli bir şekilde korumak önemlidir. Bununla birlikte, bozulma nedeniyle hasat sonrası kayıplar, tedarik zinciri boyunca önemli bir problem teşkil etmekte ve milyonlarca zarara yol açmaktadır.
FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) istatistiklerine göre, meyve ve sebzelerin dünyadaki hasatının neredeyse yarısı (yüzde 45) nihai tüketiciye giderken kaybedilmektedir. Bu kayıpların başlıca nedenleri haşere veya hastalık istilası olarak belirlenmekte. Ancak, meyve ve sebzeler hasat sonrasında solunumlarına devam ederler ve buharlaşmadan dolayı tazelik kaybolur. Bu tazeliği kaybolmasına neden olan aslında yanlış depolama koşullarıdır. Üzücü de olsa çare olarak genellikle aşırı kimyasal madde kullanılmaktadır. Ancak konu hakkında bilimsel gelişmeler mevcut ve hem tasarruf hem de sağlık açısından olumu gelişmeler var.
![]() |
Dünya Çapında Gıda Profesyonelleri ile Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Elmanın raf ömrü önemli ölçüde arttı
Sıcak su arıtımı (HWT) olarak adlandırılan yöntemde çok sayıda mahsulde hasattan sonra meyve mantarı kaynaklı bozulmalar azalıyor. Bu sistemde elmalar kısaca sıcak su banyosuna batırılır. Bu “sıcak çarpması”, elmanın doğal savunma mekanizmalarını harekete geçirir. Etki prensibi henüz tam olarak açıklanamamıştır olsa da depolama koşullarında her zaman patojen salgınları vardır ve elmaları ancak savunma mekanizmaları koruyabilmektedir.
Bir laboratuvar deneyinde, Çevre Biyoteknolojisi Enstitüsü başkanı Gabriele Berg, doktora öğrencisi Birgit Wassermann ve doktora öğrencisi Peter Kusstatscher, HWT ve biyokontrolün birlikte kullanımıyla organik elmanın raf ömrünü önemli ölçüde artıran bir yöntemi başarıyla test etti. Birgit Wassermann deney düzeneğini “Organik elmaları, en önemli pasrefaktif maddelerden ikisiyle enfekte ettik, daha sonra sıcak su ve bizim tarafımızdan tasarlanan bir biyo-kontrol maddesiyle tedavi ettik. Bu birleşik yaklaşım, hasat sonrası patojenleri tamamen öldürmemize ve elmaların yaklaşık yüzde 60’ında enfeksiyon çapını maksimum seviyeye düşürmekte ” şeklinde anlatıyor. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında sadece HWT ile muamele edilmiş elmalara kıyasla bu kombi metodu, elmanın depolama esnasında çürümesine karşı direncini yüzde 20 arttırmakta. Elma mikrobiyomundan elde edilen biokontrol ajanının, depolama kalıplarının kontrolü için ilave koruyucu etkisi açıkça gösterilebildi. Çalışmanın sonuçları “Mikrobiyolojide Sınırlar” (Frontiers in Microbiology)dergisinde yayınlandı. .
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Enstitü başkanı Gabriele Berg’e göre Elma yanığının azaltılmasında önemli bir yol keşfedildi ve yakında uygulama endüstriyel üreticilerin iş ortağı olmasıyla kullanılabilecek.
Elma mikrobiyomu bozulmadan kalıyor
Gabriele Berg ve ekibi, ilk kez sıcak su arıtımının elmanın mikrobiyomunu, yani tüm mikroorganizmaların tamamını nasıl etkilediğini araştırdılar.
Avusturyalı bir organik meyve şirketi ile birlikte, araştırmacılar endüstriyel ölçekte yapılan bir denemede HWT tedavisi ile elmanın doğal mikrobiyomunun değişmeden kaldığını, oysa zararlı mantarların neredeyse tamamen öldüğü gösterebildiler.
Bu, HWT’nin doğal elma ile ilişkili mikrobiyomayı etkilemeden patojenleri öldüren bazı bitki savunma metabolitlerinin salınımına yol açtığını kanıtlamaktadır. Böylelikle bitki ile mikrobiyal ortak yaşar maddeleri arasındaki yakın ilişki bir kez bu kadar net teyit edildi.
Her elmada yaklaşık 100 milyon bakteri yiyoruz, ancak bir elmanın mikrobiyomu, geleneksel elmanınkinden oldukça farklı. Çürümüş lekelere sahip saklanmış elmalar ayrıca yüzde 99 mantar ve sadece yüzde bir bakteriden oluşan temelde farklı bir mikrobiyom içerir.
Biyolojik ürün koruması, şeker pancarı için de etkilidir
Sadece elma çiftçileri değil, şeker pancarı endüstrisi de her yıl depolama çürümesi nedeniyle milyonlarca lira zarara uğramaktadır.
Avusturya Endüstriyel Biyoteknoloji Merkezi (acib) ile işbirliği içinde araştırma ekibi de kendisini bu konuya adadı. Avrupalı şeker üreticilerinden bir firma ile araştırma ekibi çevre dostu bir mahsul koruma maddesi geliştirdi. Acib araştırmacısı Peter Kusstatscher bu amaç için kendi biokontrol ajanını tasarladı ve endüstriyel koşullar altında test etti. Peter Kusstatscher, “Pancarların işlenmesi depolamadan sonra daha yüksek şeker seviyelerine yol açıyor” diye açıklıyor. Ek olarak, hangi tarlaların hangi alanların pancar hasat edilmeden önce bile depolama çürümesine karşı özellikle duyarlı olduğunu ve bu nedenle hızlı bir şekilde işlenmesi gerektiğini gösteren bir işlem geliştirildi.
Hasattan Önce; bozulma kapasitelerinin tespit edilmesi; depolama koşullarının kimyasallar olmadan ürüne göre adapte edilmesi ile tonlarca meyve ve sebze artık çöp olmaktan kurtulacak gibi.
Yakın zamanda araştırma ekibinin genişleyeceği ve diğer sebzeler üzerine de çalışmaların etkin bir şekilde başlayacağı gelen bilgiler arasında.
Dergi Referansı:
Birgit Wassermann, Peter Kusstatscher, Gabriele Berg. Microbiome Response to Hot Water Treatment and Potential Synergy With Biological Control on Stored Apples. Frontiers in Microbiology, 2019; 10 DOI: 10.3389/fmicb.2019.02502
Kaynaklar:
ScienceDaily.com
Who.int
Fao.org
Graz Teknoloji Üniversitesi : tugraz.at