
B12 Vitamini eksikliği, vücudun bu temel B vitamini seviyesinin önemli derecede düşük olduğu bir durumdur. Aynı zamanda kobalamin olarak da adlandırılan B12 Vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda merkezi bir rol oynar ve DNA’nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.
B12 vitamini (siyono kobalamin), sinir dokusu sağlığı ve beyin fonksiyonunun korunmasında da çok önemlidir. B12 vitamini eksikliğinin hamilelikte yetersiz beslenme, bebeklerde yetersiz beslenme ve kötü planlanmış bir vejetaryen diyet gibi nedenleri vardır
![]() |
Dünya Çapında Gıda Profesyonelleri ile Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Makalede ayrıca bazı tıbbi durumların düşük B12 vitamini düzeylerine yol açabileceği açıklandı. Bu olumsuz tıbbi durumlar arasında kronik alkolizm, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı ile balık tenya enfeksiyonu ve sindirimi zorlaştıran birçok diğer koşullar bulunur. Giriş, B12 vitamini eksikliğinin, kilo verme ameliyatı veya mide veya ince bağırsakların belirli kısımlarını kaldıran diğer tedaviler gibi prosedürlerle tetiklenebileceğini ekler. Makalede, uzun süreli antasit ve mide ekşimesi ilacı kullanımının da B12 vitamini eksikliğine neden olabileceği belirtiliyor.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
B12 eksikliğinin bilinen yan etkileri
B12 vitamini eksikliğinin kansızlığa da neden olabileceği konusunda uyarılar mevcuttur. Vitamin eksikliğine bağlı kansızlığı olan kişiler yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışlarından muzdarip olabilir. Kansızlığı olan hastaların ağrılı ağız veya dil, kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ve kabızlık gibi başka semptomlar gösterebileceğini de belirtilmektedir.
Düşük B12 vitamini düzeylerinin adet sorunlarına ve eller ile ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi önemli nörolojik değişikliklerle sonuçlanabilmektedir. Vitamin eksikliği olan kişiler de dengeyi sağlamada zorluk yaşayabilir. Bebekler özellikle vitamin eksikliğine karşı hassastır ve yüz titremeleri, refleks problemleri ve nihai büyüme problemleri gibi olağandışı davranışlar gösterebilirler.
B12 Vitamini eksikliği ayrıca, depresyon, konfüzyon ve hafıza sorunları gibi daha ciddi koşullara yol açabilir. Aynı şekilde, temel vitaminden yoksun insanlar kalıcı sinir ve beyin hasarı, psikoz, mani ve demansa daha duyarlıdır.
B12 eksikliğinden zarar gören vücut sistemleri
B12 Vitamini eksikliği, merkezi sinir sisteminin genel sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Benzer şekilde dolaşım sistemini ve sindirim sistemini de etkileyebilir. B12 eksikliği ayrıca solunum yolunu ve üreme sağlığını da tehlikeye atabilir.
B12 eksikliğini önleyebilecek gıda maddeleri veya besinler
Gerekli B12 vitamini seviyelerini karşılamak için kabuklu deniz ürünleri , sığır eti, kümes hayvanları ve balık tüketimi önerilmektedir. Ayrıca eksikliği gidermek için süt ürünleri ve güçlendirilmiş tahıl tüketilmesi de önerilir.
Tedaviler, B12 eksikliği için yönetim planları
B12 vitamini eksikliği diyet müdahalesi ile giderilebilir. Bununla birlikte, diyet ayarlamaları boşluğu doldurmak için takviye gerektirebilecek bazı hastalar için zorlayıcı olabilir. B12 Vitamini takviyeleri oral olarak veya bir burun spreyi ile alınabilir. B12 eksikliğinde acil durumlarda iğneli tedavilerde mümkündür.
Özet
B12 Vitamini eksikliği, kansızlığa, yorgunluğa, nefes darlığına ve düzensiz kalp atışlarına neden olur.
B12 Vitamini eksikliği, yüz titremelerini, refleks problemlerini ve bebeklerde ortaya çıkan büyüme problemlerini tetikleyebilir.
B12 Vitamini eksikliği ayrıca, depresyon, konfüzyon ve hafıza problemlerini arttırmaktadır.
B12 Vitamini eksikliği kalıcı sinir ve beyin hasarı, psikoz, mani ve demansa neden olabilir.
B12 Vitamini eksikliği, merkezi sinir sisteminin genel sağlığına kesinlikle zarar vermektedir.
B12 Vitamini eksikliği hem dolaşım sistemini hem de sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
B12 Vitamini eksikliği ayrıca solunum sistemini ve üreme sağlığını da tehlikeye atabilir.
Kaynaklar:
MedLinePlus.gov
MedicalNewsToday.com
HealthyEating.SFGate.com