
Gıda mühendisliği halk arasında ne olduğu anlaşılamamış,diğer mühendislik dalları kadar itibar görmeyen Gıdanın mühendisi mi olur gibi birçok yalan yanlış itamlara maruz kalan, okumayla gıda bitmez diye başlayıp ,okuduktan sonra işsizlikle yüzleşilen bir meslek dalıdır.
Birçok meslektaşım mesleğini söylediğinde “ne yani yemek mi yapıyorsun,yapay yumurta mı yediriyorsun?” gibi birçok itibarsızlaştırmaya dayalı söylemlerle baş ederken bir taraftan sektörde mesleğiyle alakasız birçok taleple karşılaşıyor.
![]() |
Dünya Çapında Gıda Profesyonelleri ile Tartışma ve Tanışma Platformu Olan Food Science and Technology Desk Hizmetinizde. Sitemizi desteklemek için tıklayın… |
Gıda mühendisi ne değildir?
Yanlış anlaşılmasın mesleğini layıkıyla yapan herkese her mesleğe saygımız sonsuz. Ancak Gıda mühendisliği anlaşılmadığı üzere bir aşçı bir döner ustası yada işverenin talep ettiği meslek dışı her işi yapacak bir eleman değildir.
Peki nedir gıda mühendisi? Herşeyden önce Termodinamik, akışkanlar mekaniği gibi kafa sıyırıcı Temel mühendislik derslerini alan mühendislik dalıdır. Ana gayesi her mühendislikte olduğu gibi girdileri en iyi şekilde kullanıp maksimum verim elde eden ve aynı zamanda kaliteli ürünü tüketiciye ulaştıran kişilerdir. Gıdanın da bir kıt kaynak olduğunu düşünürsek minimum girdi maksimum verim mantığıyla asıl gıdanın mühendisliğini yapmak artık dahada önemli hale gelmiştir.
Sadece üretim değil yeni ürün üretilmesi, öcü diye lanse edilen katkıların aslında doğru miktarda doğru ürünle buluşması, bunların hepsi zahmetli arge çalışmalarıdır. Bunlarda bir gıda mühendisinin yani bir bilim insanının işidir.
Soframıza gelen ya da her gıda ürünün sağlıklı ,kaliteli, hijyenik ve yasalara uygun üretimini sağlarken aslında işverenin maaşını aşırı maliyet olarak gördüğü gıda mühendisidir. Kaynakları verimli kullanıp maliyetlerinide düşüren bir gıda işletmesinin varlığını sürdürebilmesinde katkı sağlayan en önemli kişilerdendir. Aslına bakarsanız yeni mezun bir mühendisin evde deneyim kazanmasını bekleyen işverene de, maaş skalasında uçuşta olan yeni mezuna da karşıyım.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Peki anlamadığımız halde niye itibarsızlaştırmaya çalışılıyoruz?
Öncelikle üretim yapan iş yeri sayısı ve istihdam edilebilecek sayı ile malesef bölüm mezun sayısı uyuşmuyor. Talep az arz çok .
İkincisi sektörün ihtiyacıyla üniversitede verilen eğitim arasında uyuşmazlıklar var .Daha birçok yeni mezun “Sorumlu yönetici nedir? Ben şimdi ne yapacağım?” gibi birçok konuda bilgisiz bir şekilde mezun oluyor. Dahada örneklersek; staja giden bir mühendis henüz bölüm derslerini almadığı için aslında neyi neden nasıl incelemesi gerektiği konusunda yada bir mevzuat nasıl incelenmeli gibi konularda yetersiz kalıyor. Gelelim diğer sorunsala:
Yeteri kadar kalifiye miyiz?
Kalifiyeden kasıt üç dil bilmek falan değil evet yabancı dil önemli ancak bir mühendisin önce kendi dilinde kendini çok iyi ifade etmesi gerekir. Bir Mühendisin taşıması gereken özellikler ilk etapta şu şekilde sıralanabilir.
- Dilini iyi kullanması
- Bilgisini paylaşması
- Temsil yeteneğinin yüksek olması
- İyi bir okur yazar olması
- Yani ihtiyaçlar karşısında sürekli değişen mevzuat ve kalite sistemleri ile ilgili gelişmeleri takip etmesi
Bulunduğu sektördeki gelişmeleri takıp etmesinin yanında sayısal olarak okur yazarlık yani; sayısal verileri , iş hacimlerini , parasal getiri götürüleri iyi analiz edebilmesi dilden önce aranması gereken niteliklerden. Kaldı ki sektörde bulunan dil takıntısı yanlış işlere yanlış kişilerin gelmesine sebep olmaktadır.
Diğer bir nokta Gıda mühendisinin amacı ve önemi bize yeteri kadar empoze edilmediği için kendimizi sunmada da sıkıntı yaşıyor ve pasif kalıyoruz. Gıdayla ilgili konuşması gereken en yetkin kişiyken birçok meslek gruplarının sesi Gıda Mühendislerinden çok çıkıyor yada çıkan seslerimiz cılız ve temsilden uzak kalıyor.
Bir Meslek Odamız var ama birlik olabiliyor muyuz?
Birçok meslek dalı birlik olabilirken gıda mühendislerinde birlik ve beraberlik eksik kalıyor. Bunun sosyoekonomik sebeplerinin yanı sıra oda temsilcilerinin; temsil yeteneği de sorgulanmalıdır. Üstelik özellikle yeni mezun gıda mühendislerinin,Gıda Mühendisleri Odası yönetimlerinde uzak kalmaktadır.
Gıda Mühendisleri içinde “Odaya üye olmak zorunlu mudur? sorusunun yanıtı genellikle mevzuat kapsamında gelmemekte; “‘Çalıştırılması zorunlu personel’ kapsamında olunduğunda oda üyeliği gerekir” gibi yanlış yönlendirmeler de mevcuttur. Meslek odasının olayı kişisel değil daha bütünsel alarak ele alıp bu konuda daha birleştirici, daha destekleyici ve geliştirici olması temennilerimiz arasındadır.
Özetlersek aslında bir mühendis kolay yetişmiyor! Gıda tüketimini düşünürsek bu talebe karşılık vermeye çalışan mesleğini layıkıyla yapan değerli meslektaşlarımızın geçde olsa 5 Aralık Dünya Mühendisler gününü kutluyoruz.