
Miyelin hasarı, normalde sinir liflerini koruyan lipit açısından zengin bir madde olan miyelin kılıfının tahrip olduğu bir durumdur . Yıkım sürecine demiyelinizasyon denir ve sinir liflerinin açığa çıkmasına neden olur ve böylece sinir sistemi zarar görür.
Bu duruma yaygın olarak bazı viral enfeksiyonlar, metabolik sorunlar, oksijen kaybı ve fiziksel sıkıştırmalar neden olur. Bu bozukluğun en popüler türü multipl sklerozdur. Miyelin hasarı ile ilişkili birçok semptom arasında, daha fazla bilinenler uyuşma, zayıf veya toplam refleks kaybı, koordinatsız hareketler, bulanık görme, baş dönmesi ve yorgunluk, çarpıntı, hafıza problemleri, ağrılı mesane ve bağırsak hareketini kontrol etme güçlüğüdür.
Miyelin hasarının bilinen risk faktörleri ve semptomları
Sinirler tüm vücut fonksiyonunda büyük rol oynadığından, miyelin hasarından muzdarip olanlar tarafından çeşitli semptomlar yaşanabilir, örneğin:
- Uyuşuk hissetmek
- Kötü veya toplam refleks kaybı
- Koordine olmayan hareketler
- Bulanık görüş
- Baş dönmesi ve yorgunluk
- Çarpıntı
- Belleğin sorunları; kısa hafıza kayıpları
- Şiddetli vücut ağrıları
- Mesane kontrolsüzlüğü ve bağırsak dürtüsü
Yukarıda belirtildiği gibi, miyelin hasarı merkezi sinir sistemini ve periferik (çevresel) sinir sistemini büyük ölçüde etkiler . Tüm vücut sinir aktiviteleri ile ilişkili olduğundan, bu durum yaşam kalitesini oldukça etkiler.
Miyelin hasarını önleyebilecek veya hafifletebilecek gıdalar
Miyelin hasarını önleyebilecek belirli bir yiyecek olmamasına rağmen , en yaygın olanı olan multipl skleroz ile başa çıkmaya yardımcı olabilecek önerilen besinler vardır.
- Probiyotikler – Kefir, lahana turşusu, tempeh, kimchi ve miso.
- Selenyum – Yer fıstığı, balık, jambon, hindi ve ayçiçeği tohumu.
- Ginseng – Avokado, sarımsak, çilek, istiridye ve badem.
- Omega-3 – Soya fasulyesi, ceviz, somon, chia tohumu ve uskumru.
- D Vitamini – Yağlı balık, sığır karaciğeri, portakal suyu, istiridye ve mantar.
- Zencefil
- Kenevir
- Yaban mersini
- Ekinezya
- Nane
Miyelin hasarı için tedavi ve tedavi seçenekleri
Miyelin hasarı otoimmün bir hastalık olduğundan, onu iyileştirmenin veya durdurmanın belirli bir yolu yoktur. Bununla birlikte, tedaviye ve yönetmeye yardımcı olmak için yapılabilecek doğal yollar vardır .
- D vitamini için güneşe maruz kalma
- Mikrodalga ve radyasyon kaynaklarından uzak durma
- Organik gıdalar tüketmek ve GDO’lu ürünlerden uzak durmak.
- Olası alerjilerin farkında olup, tetiklenmemelerini sağlamak
- Vitamin ve ağır metal seviyeleri için test yaptırmak.
- Daha fazla sebze tüketmek.
- Egzersiz yapmak.
- Glütensiz yiyecekler tüketmek.
Probiyotikler, selenyum, ginseng, omega-3 ve D vitamini yönünden zengin besinler miyelin hasarı semptomlarını önleyebilir veya rahatlatabilir. Ayrıca zencefil, kızılcık, ekinezya, nane de tavsiye edilir.
Miyelin hasarını tedavi etmek için daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek önemlidir. Güneşe maruz kalma, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, hastalıkla başa çıkmada yardımcı olabilir. Bu arada, GDO’lu ürünlerden, glütenli yiyeceklerden ve mikrodalga kullanımından uzak durmak önemlidir.
Kaynaklar:
MedicineNet.com
HealthLine.com
MSDManuals.com
Naturapedia.com
OrganicFacts.net