
Bakır; kırmızımsı ve kahverengi dışı sert bir mineraldir ve gümüş ve altınla yakından ilişkilidir. Adı, son derece verimli bakır madenleri olan bir ada olan Cyrus’un Antik Yunan adı Kyprios’tan türemiştir . Atom numarası 29 ile geçiş metallerine aittir. Elektrik ve ısı iletkenliği yüksektir. Peki Bakır Vücutta ne işe yapapr; Hangi vücut sistemleri için gereklidir?
Ek olarak, bakır, birkaç enzimde göründüğü, demirin emilimini kolaylaştıran ve vücuttaki elektrik sinyallerinin iletilmesine yardımcı olduğu için hayati bir diyet besindir. Bu mineral vücudun kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur ve sinir hücrelerini ve bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutar. Bununla birlikte, bunun sadece küçük miktarları gereklidir, çünkü yüksek dozlar son derece toksik olabilir.
Bakır, doğal saflıkta nadiren bulunur. Genellikle, diğer elementlerle birleştirilir ve satılmadan önce özellikle (kalaylama gibi) ön işlemlere tabii tutulur.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Bakır, istiridye , karaciğer, tam tahıllı ekmek ve tahıllar, kabuklu deniz ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler , kuru baklagiller, fındık ve çikolata gibi gıdalarda bulunur .
Bakırın Sağlık için önemi
Bakır takviyeleri , bakır eksikliği nedeniyle anemili insanlara yardımcı olur. Mineral, kırmızı kan hücreleri oluşturmak için demir ile birlikte çalışır.
Çinko, manganez ve kalsiyum ile bakır almak, kanıtlar az olsa da, menopoz sonrası kadınlar arasında kemik kaybı oranını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Bakır ile desteklenen gövde sistemleri
Bakır , anti-enflamatuar etkileri ile ilişkili artrit semptomlarını azaltır .
Bu mineral aynı zamanda normal büyüme ve sağlık için de gereklidir. Ayrıca, iskelet, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin korunması için de yararlıdır.
Bakır, cilde, saça ve gözlere renk veren doğal koyu pigment melaninin hayati bir bileşenidir. Bakır takviyeleri almak, saçın grileşmesine ve beyazlaşmasına karşı korunmaya yardımcı olabilir ve gözlerin rengini korur.
Ayrıca, bakır güçlü bir antioksidandır ve erken yaşlanmayı önler. Hücre zarlarını birçok organ sistemine saldıran serbest radikallerden korumak için antioksidan enzim süperoksit dismutaz ile çalışır.
Mineral, hemoglobin, miyelin, vücut pigmenti melanin ve kollajen sentezinde önemli bir rol oynadığı için cilt için iyidir.
Sinir sistemi bu mineral tarafından desteklenir. Bakır yaygın olarak beyin uyarıcısı olarak bilinir, bu nedenle bu element açısından zengin gıdaların genellikle “beyin maması” olarak sınıflandırılması gerekir.
Bakırın enerji üretimini arttırdığı bilinmektedir. İnsan vücudunun bir enerji deposu olan adenosin trifosfatın sentezi için gereklidir.
Araştırmalar bakırın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Bakırın E Coli gibi bakteri suşlarının büyümesini tahrip edebildiği veya inhibe edebildiği bulunmuştur . Aynı zamanda iyileşme sürecinin hayati bir parçasıdır ve daha iyi yara iyileşmesi sağlar. Vücudun kendini daha iyi savunmasını ve daha hızlı iyileşmesini sağlayan iyi bir bağışıklık kurucusudur.
Mineral ayrıca endokrin sistem için de iyidir, çünkü tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynar.
Ayrıca bakır, dolaşım sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur. Kırmızı kan hücreleri, hemoglobin ve kemik maddesinin üretiminde önemlidir. Bunun nedeni, demirin gıda kaynaklarından emilmesindeki rolüdür. Son olarak, çalışmalar kötü kolesterol seviyelerini düşürebildiğini ve iyi kolesterolü arttırmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Böylece ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Kaynaklar:
WiseGeek.org
UMM.edu
OrganicFacts.net