
Niasinamid, niasin adı verilen esansiyel B vitamininin suda çözünür formudur. Bileşik, Niasin bir amid molekülü ile birleştiğinde oluşur . Peki B3 vitaminin vücutta görevi nedir? B3 vitamini hangi gıdalarda vardır?
Besinin ana işlevi gıdalardan enerjinin serbest bırakılmasını kolaylaştırmaktır. Bileşiğin ayrıca deoksiribonükleik asidin (DNA) biyolojik sentezine yardımcı olduğu bilinmektedir, bu da kromozomların oluşumunda önemli bir rol oynar. Niasinamid vücutta kolayca üretilmez. Bu, niasinamid açısından zengin gıdaların beslenme yoluyla alınmasının hayati olduğu anlamına gelir. Besin maddesinin, folik asit, pantotenik asit, riboflavin ve tiamin dahil olmak üzere diğer B-kompleks vitaminleri içeren gıdalarda bir arada bulunduğu gösterilmiştir.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Niasinamid, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ürünleri ve buğday, arpa , yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllarda büyük konsantrasyonda bulunabilir . Balık, fındık, baklagiller ve hatta bira mayası da temel besin maddelerinin mükemmel kaynaklarıdır.
Niasinamid vücutta ne işe yarar?
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi’nin , pellagra adı verilen beslenme hastalığının içeren niasin eksikliğiyle ilişkili tıbbi durumların tedavisinde niasinamid kullanımını onayladığını belirtilmektedir .
Pellagra demans ve depresyon, ishal ve tahriş olmuş cilt gibi birçok olumsuz tıbbi durumu tetikleyebilir. Niasinamid ayrıca sağlıklı bir beynin korunmasında ve merkezi sinir sisteminin genel sağlığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Araştırmalar B3 vitaminin, Alzheimer hastalığı başlangıcı ile ilişkili karışıklık veya beyin lezyonlarının oluşumuna neden olan fosforile tau adı verilen bir proteinin seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Benzer şekilde niasinamid, bilginin gittiği beyin hücresi iskelesini güçlendirmek için lanse edilir. Bu mekanizma nöron sağlığının korunmasına yardımcı olur ve bilişsel durumun semptomlarını daha da önler. Niasinamidin ayrıca mitokondriyal enerji üretimini iyileştirdiği ve mitokondriyi toksik maddelerin neden olduğu hasarlardan koruduğu bulunmuştur. Bu da Parkinson hastalığının gelişme riskini azaltır.
Bu besin maddesinin aynı zamanda kaygı olasılığını azalttığı gösterilmiştir. Önceki çalışmalar, niasinamidin, zihinsel durumun ele alınmasında Valium tipi ilaçlar kadar etkili olduğunu göstermiştir.
Nörolojik yararlarının yanı sıra, niasinamidin tip-1 diyabet gibi bozuklukların semptomlarını hafiflettiği de bilinmektedir. Besin ayrıca pankreasın insülin üreten hücrelerini geri yükleyerek tip-2 diyabetli hastaları da destekler.Besin, kemik sağlığını geliştirdiği ve osteoartriti hafiflettiği, ayrıca sindirim sağlığını iyileştirdiği ve karaciğeri alkole bağlı hasarlardan koruduğu bulunmuştur.
Bileşik vücudun bağışıklığını da arttırır. Niasinamid’in saman nezlesi, alerjik rinit ve sinüzit gibi bir dizi durumu ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Besin ayrıca cilt sağlığını artırabilir ve akne, kurdeşen ve yaşlanma gibi çeşitli bozuklukları ele alabilir.
Niasinamid tarafından desteklenen vücut sistemleri
Niasinamid, beyni ve merkezi sinir sistemini koruyan güçlü özellikleri ile bilinir. Aynı şekilde, besin kemik sağlığını iyileştirmeye ve vücudun sindirim profilini geliştirmeye yardımcı olabilir. Bileşik ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede ve cilt sağlığını geliştirmede hayati bir rol oynar.
B3 vitamininin bize faydalarını kısaca özetleyecek olursak;
- Niasinamid, Alzheimer hastalığını, Parkinson hastalığını ve anksiyeteyi önler.
- Niasinamid hem tip 1 hem de tip 2 diyabet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Niasinamid osteoartrit, karaciğer sirozu ve pellagrayı korur.
- Niasinamid saman nezlesi, alerjik rinit, kurdeşen ve akneyi kontrol altında tutar.
- Niasinamid beyin fonksiyonlarını ve merkezi sinir sistemi sağlığını geliştirir.
- Niasinamid, sindirim sistemini, kemikleri, deriyi ve bağışıklık sistemini destekler.
Kaynaklar
Livestrong.com
Digitalnaturopath.com
Naturapedia.com