
Kahve, farklı kültürlerde milyonlarca insanın zevk aldığı, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Bununla birlikte, popülaritesine ve sağlık yararlarına rağmen, kavrulmuş kahve çekirdeklerinin akrilamid adı verilen bir bileşiği az miktarda içerdiği bulunmuştur. Peki, kahvelerde akrilamid düzeyi nedir? İnsan sağlığını gerçekten tehdit eder düzeyde midir?
Akrilamid nedir?
Akrilamid , inşaat, tekstil ve kozmetik gibi farklı endüstrilerde kullanılan kokusuz bir kimyasaldır. Çoğunlukla çeşitli endüstriyel işlemlerde ve su arıtma işlemlerinde (kanalizasyon veya sıvı atık- içme suyu değil) kullanılan bileşik olan poliakrilamid’den faydalanılır.
Bununla birlikte, doğal olarak da ortaya çıkar. Aslında, yüksek sıcaklıklar kullanarak nişastalı yiyecekler pişirmek, Malliard reaksiyonu adı verilen bir süreç sonunda bu bileşiği üretir. Bu nedenle, bileşik genellikle kahvaltılık tahıllarda, fırınlanmış ürünler ve patates cipsi içinde bulunur.
Kahve çekirdekleri kavurmak da az miktarda akrilamid üretir – ancak üretilen miktar kavurma süresine bağlı olacaktır. Bazı kahve çeşitleri diğerlerinden daha fazla akrilamid içerir. Tahıllardan veya hindiba kökünden elde edilen kahve ikameleri, kilogram başına 818 mikrogramda (mcg / kg) ile en yüksek akrilamid konsantrasyonunu içerir. Buna karşılık, doğal kavrulmuş kahve 179 mcg / kg’da en az miktarda içerir. Hazır kahvede ayrıca 358 mcg / kg akrilamid bulunur.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
Akrilamid ile bağlantılı sağlık riskleri nelerdir?
Aşırı miktarda akrilamid tehlikelidir. Akrilamid kullanan fabrikalarda ve endüstrilerde çalışan insanlar en savunmasız olanlardır. Akrilamid ile ilişkili bilinen sağlık riskleri şunlardır :
- Sinir sistemine zarar verebilir – Akrilamide maruz kalan işçiler, ellerde ve ayaklarda kas güçsüzlüğü, sakarlık ve uyuşma gösterirler.
- Kişinin üreme yeteneğine müdahale edebilir – Akrilamide maruz kalmak hayvan deneylerinde erkek üreme yeteneğini engelleyebildiği bulunmuştur. Bunun insanlar için de geçerli olabileceğine dair öneriler vardır.
- Çocukların gelişimini engelleyebilir – Hayvanlarda, araştırmacılar akrilamide maruz kaldıklarında diğerlerinin yanı sıra vücut ağırlığında azalma, motor becerilerin gecikmeli gelişimi ve bastırılmış öğrenme yeteneği göstergeleri gözlemlediler. Bununla birlikte, aynı etkilerin insanlar için geçerli olduğuna dair bir rapor bulunmamaktadır.
Bu etkilerin sadece aşırı yüksek akrilamide maruz kalmasından kaynaklandığını hatırlamakta fayda var. Bir kişi kimyasalla sürekli temas halinde olan bir sanayi işçisi değilse, bu koşulları geliştirmesi muhtemel değildir.
Bununla birlikte, bazı çalışmalar akrilamid içeren yiyeceklerin – inanılmaz derecede düşük miktarlarda olsa bile – yemenin nöronlara zarar verebileceğini düşündürmektedir . Bu tür çalışmalara göre, bu, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara katkıda bulunabilir. Çünkü akrilamid tip olarak nörodejeneratif hastalıklardan muzdarip insanların beyninde bulunan bir bileşik olan akroleine benzer.
Kanserojen midir?
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, ABD Ulusal Toksikoloji Programı ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, akrilamidin insanlar için muhtemelen kanserojen olduğu görülmektedir . Bununla birlikte, bu sonucun hayvan çalışmalarına dayandığını belirtmek önemlidir. Aslında, Amerikan Kanser Derneği’ne göre, akrilamid tüketmenin insanlarda kanser riskini artırıp artırmadığını doğru bir şekilde belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kahve içmeyi bırakmanın zamanı geldi mi?
Kahve eser miktarda akrilamid içermesine rağmen, içeceğin doğal sağlık yararları akrilamitten kaynaklanan riskten çok daha ağır basmaktadır. Aslında, bir gözden geçirme araştırmasına göre, kahve içmenin kanser riskinde artışa yol açabileceğine dair kanıt bulunamamaktadır.
Kahve severler için en sevilen içecekten vazgeçmeye gerek yok. Akrilamid hakkında hala endişeleniyorsanız, kahve tüketimi ve nişasta oranı yüksek gıdaları tüketmeyi azaltabilirsiniz
Kaynaklar şunları içerir:
MedicalNewsToday.com
ChemicalSafetyFacts.org
ScienceDaily.com
Cancer.org
ATSDR.CDC.gov
Healthline.com
NCBI.NLM.NIH.gov
Foodscience.news