
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde depremde yaralanan vatandaşları ziyaret ettikten sonra Edremit ilçesindeki bir otelde düzenlenen “Van Sektör Buluşma Toplantısı”na katıldı. Burada yaptığı konuşmada bakanlığın çalışmaları ve desteklemeler hakkında bilgiler veren Pakdemirli, denetim sayısının 39 binden 1,2 milyona kadar geldiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde bakanlığın tüm denetleme mekanizmaları ile taklit ve tağşiş üzerine gideceği duyurulmuş ve denetim seferberliği ilan edilmişti. Öncelikle süt ve süt ürünleri üreten işletmeler ile takviye edici gıda üreten işletmelerin denetleneceği söylenmişti.
Denetlemeler devam ederken, Türk Gıda Kodeski yönetmeliğinde çok önemli değişiklik meydana geldi. Eklenen özel hükümler ile pekmez olmadığı halde pekmez görünümü verilen şurupların, bal aromalı şurupların ve bitkisel yağ eklenmiş süt ürünlerinin üretimi yasaklandı.
Doğal ve Güvenilir Gıda’nın adresi Zahirepazari.com sayesinde Eve Misafir Çağırmak Çok Kolay |
![]() |
30 Kat artan gıda denetimleri
2020 yılına hızlı bir giriş yapan bakanlık iki kez taklit ve tağşiş listesi yayınladı. Taklit ve tağşiş konusunun üzerine özellikle eğilen bakanlık, bu bağlamda denetimlerini sıklaştırdı.
Bakan Pakdemirli, tağşiş yapanların, sahte, sağlıksız ürün üretenlerin üzerine gitmeye devam edeceklerini belirterek, “Geçtiğimiz hafta boyunca tüm bu denetimleri hep birlikte bakanlığımızın teşkilatıyla yaptık ve çok güzel neticeler elde ettik. Denetim sayılarımız da 39 binlerden 1,2 milyonlara kadar geldi ve 30 kat arttı. Bunun anlamı şu, ürününü düzgün üreten, işini düzgün yapanlar bundan sonra daha fazla para kazanacak demektir. Çünkü sepetteki çürük yumurtaları ayıklıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Denetim seferberliği öncesinde de buna benzer açıklamalarda bulunan bakanlık, tüketicilerden de Alo 174 güvenilir gıda hattının her şüpheli durumda kullanılmasını istemekte.
Çiftçilere 140 Milyar lira destek verildi.
Van’da gerçekleşen sektör toplantısında konuşulan konulardan biri de çiftçilere verilen desteklerler üzerineydi.
17 yılda çiftçilere 140 milyar lira tarımsal destek verildiğini dile getiren Pakdemirli, 4,5 milyar fidanın toprakla buluşturduklarını, tohum üretimini 8 kat artırdıklarını vurguladı.
Tarımsal hasılanın 2018 itibarıyla 217 milyar liraya geldiğini, 2019’da bunun 250 milyar liraya yakınlaşacağını ifade eden Pakdemirli, şu bilgileri verdi:
“Her sene sizlerin gayreti sayesinde ülkemiz büyüyerek ilerliyor. 190 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ediyoruz ve dış ticaret fazlamız 5,3 milyar dolar. Bunun anlamı şu, 18 milyar dolar ihracat ile Türkiye ithalatçı değil ihracatçı bir ülke, kendi kendine yeterli bir ülkedir. 2002’de 1,8 milyar lira toplam destek varken geçen yıl 16, 8 milyar liraya, bu yıl da 22 milyar liraya çıktı desteklerimiz. Yüzde 36,7 arttı. Hayvansal üretim desteğinde de 45 kat bir artış var. 83 milyon lira olan desteklerimizi inşallah 2020 yılında 6,6 milyar liraya çıkartıyoruz. Bugün 68 milyon küçükbaş varlığıyla Avrupa’da birinci sırada, büyükbaş varlığıyla da ikinci sıradayız. 2023 yılına kadar da nüfusumuz kadar küçükbaş hayvana sahip olmamız lazım. Allah’a şükür sükunet sağlandı. Terör ortamından da kurtulduk, bunu artık avantaja çevirmemiz lazım. Çünkü yaylalarıyla, otlaklarıyla burada küçükbaş için çok büyük bir potansiyel var.”
Geleceğe Nefes Projesi ile 13 Milyon Fidan Toprakla buluştu
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle halka, çiftçiye, besiciye üreticiye daha yakın politikalar izlediklerini sözlerine ekleyen Pakdemirli, 2018’de maliyetlerin, döviz kurunun artmasına rağmen üreticilere en iyi fiyatları sunduklarını, hep üretici dostu politikalar ürettiklerini belirtti.
Geleceğe nefes kampanyası çerçevesinde 13 milyon fidanı milletle birlikte diktiklerini anımsatan Pakdemirli, “Bu sene de hedeflerimizi büyüterek devam ettireceğiz. Orman varlığımızı artıran nadir ülkelerden biriyiz. Ülkemizle gurur duymamız lazım. 20 milyon hektarlardan 22,2 milyon hektara geldik. Ormanlarda yangınlara müdahale süremizi de 40 dakikalardan 12 dakikalara indirdik. Bu konuda çok başarılıyız. Dünyada yangınlarla mücadelede orman teşkilatımız son derece başarılı.” ifadelerini kullandı.
Su yatırımlarında rekor kırıldı
Su yatırımlarında Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını vurgulayan Pakdemirli, 276 olan baraj sayısını 2019’da 841’e yükselttiklerini belirterek, Türkiye tarihinde yapılanın 3 mislini son 17 yılda bu iktidarın yaptığına dikkati çekti.
Pakdemirli, HES sayısının 100’den 650’ye, gölet ve bentlerin 228’den 602’ye, içme suyu tesislerinin 84’ten 323’e çıktığını belirterek, 18 atık su tesisi projesini tamamladıklarını aktardı.
Kaynak
Tarimorman.gov.tr