
Çözünmeyen lif, çoğunlukla tam tahıllarda, sert kabuklu yemişlerin yanı sıra meyve ve sebzelerde bulunur. Çözünmeyen liflerin yaygın olarak bu gıda kaynaklarının saplarında, kabuklarında ve tohumlarında depolandığı belirtilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi, çözünmeyen lif ne suda çözünür, ne bağırsaklarda metabolize olur ve ne de kan dolaşımında emilir. Daha ziyade özelliklerini korur ve sindirim sisteminde atığa hacim kazandırır.
Çözünmeyen lif alımı için belirlenmiş bir limit- öneri olmamakla birlikte yetişkinlerin her 1000 kalori için 14 grama kadar toplam lif tükettiği yapılan testlerle elde edilmiştir. Ayrıca insanların buğday kepeği , buğday tohumu ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllardan nispeten yüksek miktarda çözünmez lif alabileceğini de bu testlerin raporunda yer almaktadır . Benzer şekilde, makale fasulye ve baklagiller, börülce ve mercimek gibi baklagiller de her 100 g’da dört gramdan fazla çözünmeyen lif içermektedir.

Lahana, Brüksel lahanası ve brokoli dahil olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler de bol miktarda çözünmeyen lif içerir. Benzer şekilde, tatlı patates , pancar ve havuç gibi kök ürünlerinde büyük miktarlarda bulunabilir . Çözünmeyen lif, elma, armut ve çilek gibi meyvelerin yanı sıra badem ve ceviz gibi yemişlerde de mevcuttur.
Çözünmeyen lifin sağlığa etkisi
Çözünmeyen lif genellikle daha iyi sindirim ile ilişkilidir. Besin maddesinin dışkıyı daha yumuşak ve daha ağır hale getirdiği bilinmektedir. Bu, bağırsak hareketini hafifletmeye ve kabızlık ile hemoroid riskini azaltmaya yardımcı olur. Harvard Halk Sağlığı Okulu, kabızlıktan muzdarip insanların koşulları hafifletmek için lif alımlarını yavaş yavaş artırmasını önerir. Benzer şekilde, çözünmeyen lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi, bağırsak duvarlarındaki torbaların şişmesi ve enfeksiyonu ile karakterize sindirim durumu olan divertikülit gelişme olasılığını azaltabilir.
Çözünmeyen lif bir de sağlıklı kilo kaybına bağlıdır . Colorado State University Extension’daki bilim adamlarına göre, çözünmeyen lif kalori içermez ve daha uzun süre tokluğu artırabilir. Uzmanlar, çözünmeyen lif bakımından zengin gıdaların sindirim sisteminde uzun süre kalma eğiliminde olduğunu ve beynin açlık sinyalleri iletmesini engellediğini açıkladı. Ek olarak, çözünmeyen liflerin insülin duyarlılığını arttırdığı bulunmuştur. Bu, vücudun kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde kontrol eder ve diyabet gelişme riskini azaltır.
Çözünmeyen lif bakımından yüksek gıdaların tüketilmesinin sağlıklı bir kardiyovasküler profilin korunmasına yardımcı olabileceği vurgulanmaktadır. Çözünmeyen Lif, vücudun kolesterol seviyelerini dengelemeye ve hipertansiyondan muzdarip olma olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Çözünmeyen lifin bağırsaklarda sağlıklı bir pH seviyesini koruduğu ve bu da bağırsak bakterilerinin kanserli maddeler oluşturmasını önlediği gösterilmiştir. Bu daha sonra kolon kanseri gelişme şansını azaltır. Bol miktarda çözülmeyen lif içeren yiyecekler yemek de meme kanserinden muzdarip olma riskini azaltabilir.
Çözünmeyen lif tarafından desteklenen gövde sistemleri
Çözünmeyen lif en iyi sindirim sistemi üzerindeki yararlı etkileri ile bilinir. Benzer şekilde, çözünmeyen lif sağlıklı bir kardiyovasküler profilin korunmasına yardımcı olur.
- Çözünmeyen lif, kabızlık divertiküliti ve hemoroidleri önler.
- Çözünmeyen lif, diyabet ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Çözünmeyen lif, kolon kanseri ve meme kanseri olasılığını azaltır.
- Çözünmeyen lif, sindirim sistemi için özellikle faydalıdır.
Çözünmeyen lif ayrıca kardiyovasküler sağlığı da destekler.
Güneşin Peşinden Gidin! O sizi ısıtacaktır… |
![]() |
Kaynaklar:
HealthyEating.SFGate.com
HealthLine.com
Health.com
LiveStrong.com