
Tarım ve Orman Bakanlığı Ekilebilir tüm arazileri üretime katmak için harekete geçti. Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda bölgeler belirlendi ve 21 ilde tohumların yüzde 75 i hibe edilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” Programını başlattı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz” diye konuştu.
COVİT19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Pakdemirli “Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz” dedi.
STRATEJİK ÜRÜNLERDE REKOLTE ARTIRILACAK
Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekim yapılması hedefleniyor. Bu bağlamda geliştirilen Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programı ile ; hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkileri gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlaması isteniyor.
Üreticilerin bu dönemde tamamen üretime yönlenmesini isteyen bakanlık; tarım ürünlerinin sürdürülebilir bir şekilde üretilmesinin ana yolunun tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasından geçtiği kanaatinde.
TOHUM BEDELİNİN YÜZDE 75’İ HİBE EDİLECEK; DAĞITIM BAŞLADI
Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli “Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin % 75’i hibe, % 25’i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak” açıklamasını yaptı.
Mevsim itibari ile öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığının altını çizen Bakan Pakdemirli “Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi” dedi.
6 BİN 700 TON SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILACAK
Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirten Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyledi.
Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunu da sözlerine ekledi.
Güneşin Peşinden Gidin! O sizi ısıtacaktır… |
![]() |
Proje Kapsamındaki İller
- ADIYAMAN
- AFYONKARAHİSAR
- AĞRI
- AKSARAY
- BİNGÖL
- ÇANAKKALE
- ERZİNCAN
- ERZURUM
- KARS
- KAYSERİ
- KIRIKKALE
- KIRŞEHİR
- KONYA
- MUŞ
- NEVŞEHİR
- NİĞDE
- SAMSUN
- SİVAS
- TOKAT
- UŞAK
- YOZGAT
Kaynak:TarımOrman.gov.tr