
Çok fazla şeker içeren gazlı içecekler bir çok sağlık sorununa neden olsa da gazoz severleri vazgeçirmek neredeyse imkansız. Ancak bu sefer durum daha da ciddi. Gazlı içeceklerin tüketimi ile ilişkini kötü haber: artan osteoporoz riski .
Şekerli gazozlar ,genel sağlığınız için kötü olan yapay renklendiriciler, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve fosforik asit gibi zararlı bileşenler içerir .
Fosforik asit ,gazoza küf ve bakterilerin büyümesini önlemek için eklenen renksiz, kokusuz kristal bir sıvıdır .
Fosforik Asit ile Kemik Erimesi Riski
Fosforik asit, insan vücudunda doğal olarak bulunan mineral fosfordan gelir. Fosfor kemik ve dişleri güçlendirmek için kalsiyum ile çalışır . Bununla birlikte, araştırmalar aşırı fosfor alımının osteoporoz ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini bulmuştur.
Vücuttaki kalsiyum ve fosfor seviyeleri her zaman dengeli kalmalıdır. Çok fazla fosfor kalsiyum miktarını azaltabilir, bu da kemik kaybına neden olabilir ve vücudunuzun demir, magnezyum ve çinko gibi diğer mineralleri kullanma yeteneğini engelleyebilir.
Framingham Kalp Çalışması
Bilim adamları, 1948’den beri Framingham Kalp Çalışması adı verilen uzun vadeli bir araştırma projesi için Framingham, Massachusetts’te binlerce kişiyi izliyorlar . Çalışmanın odak noktası, sakinlerin yaşam tarzı seçimleri ve sağlık sonuçlarıdır.
Orijinal katılımcıların ve araştırmacıların birçoğu çoktan öldüğü için, 1971’den itibaren proje şu anda yaşayan ilk kohortların çocuklarını ve torunlarını kapsıyor.
1990’ların sonlarında, Framingham araştırmacıları 30 ila 87 yaş arası 1.125 erkek ve 1.413 kadından veri topladılar. Gazoz tüketimi ile kemik mineral yoğunluğu arasında bir ilişki olup olmadığını anlamak için osteoporoza odaklandılar.
Araştırmacılar, gönüllülere günlük olarak farklı çeşit meşrubat tüketimlerini izleme talimatı verdi. Bu arada, araştırmacılar kola gibi alkolsüz içeceklere daha fazla dikkat ettiler. Kola tüketimini içerik türüne göre sınıflandırdılar: kafeinsiz kola, diyet kola ve şekerli kola.
Araştırmacılar daha sonra katılımcıların meşrubat tüketimine ve kemik mineral içeriğinin çift enerjili X-ışını absorpsiyometri (DXA) taramalarına baktılar. Aşağıdakiler gibi değişkenleri hesaba kattılar:
- Kalsiyum alımı
- Alkol Tüketimi
- Meyve ve sebze alımı
- Fiziksel aktivite
- Sigara kullanımı
- D vitamini alımı
Araştırmacılar Framingham sakinlerinin çok miktarda soda içtiğini bilirledi. Erkekler haftada altı meşrubat tüketiyorlardı ve diyet gazozlar tercih ediyorlardı. Bu arada, kadınlar haftada ortalama beş meşrubat tüketiyorlardı. Kadınların en az yüzde 50’si diyet içecekleri içerken, diğer yarısı şekerli içecekleri tercih etmekteydi . Erkek gönüllüler kafeinli kolaları daha çok tercih ettiler.
Kadınlarda daha çok kafeinli içecekleri tercih ederken, alkollü içki tüketimi sınırlıydı. Ancak şaşırtıcı olan durum ise kadınlarda kolanın aşırı tüketimi (günde neredeyse 10 bardak) yüksek bir orana tekabül ediyordu.
Veri analizi şunları ortaya koydu:
- Alkolsüz içeceklerin tümü kemik mineral kaybı riskinde artışla bağlantılıdır.
- Şekerle tatlandırılmış kola gibi meşrubatların, diğer içeceklerden daha düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkili olması daha olasıdır. Kemik taramaları, kalça kemiğinin Ward bölgesi olarak adlandırılan bir kısmında en fazla kemik mineral kaybını göstermektedir.
- Kafeinli alkolsüz içecekler, özellikle kalçada kafeinsiz alkolsüz içeceklerden daha fazla kemik kaybına neden oldu. Kafeinli kola alkolsüz içecekler de diğer kafeinli alkolsüz içeceklerden daha fazla olumsuz etkiye neden oldu.
- Diyet kolaları, şekerle tatlandırılmış kolaların yarısı kadar kemik kaybına neden oldu.
Bu bulgular , gazlı içeceklerde kafein, kola özleri ve şekerinsağlık sorunlarının ana nedenleri olduğunu Araştırmacılar, diğer diyet tercihlerinin alkolsüz içeceklerin bu hasarını yok edemediğini de buldular. Yani bilim insanları , özellikle 60 yaşından büyük kadınlarda geri dönüşü olmayan sorunlarına yol açan şekerli gazozların tüketiminden ne kadar uzak durulursa o kadar karlı bir durum olduğunu belirtmekteler.
Sağlıklı soda alternatifleri
Kemiklerinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için, gazlı içecekleri ve diğer şekerli içecekleri oldukça sınırlandırın . gazozları diyetinizden kesmek istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarını izleyin.
- Bir gazoz özlemi bulduğunuzda badem gibi istikrarlı bir enerji yükseltici tercih edin . Badem, şekerin seviyenizi dengelemeye yardımcı olur.
- Kafeinli gazozları kahve veya çay gibi diğer kafeinli içeceklerle değiştirin . Çok az şekerli veya şekersiz kullandığınızdan emin olun.
- Alkolsüz içecek arzusu, düşük dereceli bir maya enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Şekerli yiyecek ve içecek alımınızı azaltın ve daha fazla su ve bitki çayları için .
Gazoz içmek ve daha sağlıklı bir diyetin kemiklerinizi güçlü tutabileceğini ummak yerine, şekerli gazlı içeceklerden tamamen vazgeçmek daha iyidir.
Kaynak
SteadyHealth.com
Healthline.com
FoodScience.news