Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, metabolizma, kan dolaşımı ve DNA sentezi gibi çeşitli vücut fonksiyonlarına yardımcı olan temel bir B kompleks vitaminidir . Ama çocukluktan beri bildiğimiz bir şey vardır ki, B12 vitamini beyin sağlığını destekler… İşte müthiş vitaminden yararlanmanızı sağlayacak gıdalar…
Yüksek B12 vitamini seviyeleri, hafıza ve konsantrasyon gibi gelişmiş beyin fonksiyonlarına ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluk risklerine karşı koruması ile meşhurdur. Öte yandan, B12 vitamini eksikliği sizi zihinsel yorgunluğa, zayıf konsantrasyona ve hafıza kaybına maruz bırakabilir.
Ne yazık ki, vücut kendi başına B12 vitamini üretemez. Yeterli B12 vitamini seviyesini korumak için, B12 vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmelisiniz.
Karaciğeri ve böbrekler
Özellikle inek ve kuzu gibi otla beslenen hayvanlardan elde edilen Karaciğer ve böbrekler gibi organ etleri, B12 vitamini bakımından zengindir. 100 g’lık Kuzu ciğer, B12 vitamini için önerilen referans alım değerini fazlasıyla karşılar.
İstiridye
Taze istiridye demir ile yüksek miktarda B12 vitamini sağlar. İstiridye ayrıca beyin sağlığını artırmak ve demansı önlemek için B12 vitamini ile birlikte çalışan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Midye , yengeç ve karides gibi kabuklu deniz hayvanları da B12 vitamini bakımından zengindir.
Sardalye
Taze taze tüketilen sardalye balıkları günlük almamız gereken B12 vitamini ihtiyacımızın neredeyse %20’sini sağlamaktadır. Sardalyeler, beyine yapısal destek sağlayan bir tür omega-3 yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit (DHA) bakımından ve yüksek kaliteli protein ve bakımından da zengindir.
Sığır eti
Otlarla beslenen sığırların etleri mükemmel bir B12 kaynağıdır. Ancak et tüketiminde yağsız olmasına dikkat etmelisiniz. B12 vitamini kaynağı olan kırmızı et için bir genelleme yapılacak olursa 100 g’ında 5.9 mcg vitamin verebilir.
Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler…
Buğday, yulaf ve arpa gibi birçok tam tahılın bir arada bulunduğu kahvaltılık gevrekler de B12 vitamini ve diğer B kompleks vitaminlerce zengindir.
Tuna (ton balığı)
Listemize takılan bir diğer balık da ton balığıdır ve yüksek konsantrasyonlarda B12 vitamini içerir. Ton balığı ayrıca protein, fosfor ve selenyum gibi beyin güçlendirici birkaç besin de sağlar.
Besin mayası
Besin mayası, et bazlı protein kaynaklarına ve B12 vitamini de dahil olmak üzere birkaç B kompleks vitaminine iyi bir vejetaryen alternatifidir. Ayrıca, beyin sağlığını destekleyen bir eser mineral olan selenyum içerir.
Alabalık
En sağlıklı tatlı su balıklarından biri olarak kabul edilen alabalık, B kompleks vitaminleri, omega-3 yağ asitleri ve yüksek kaliteli protein için besleyici bir kaynaktır. Ton balığı gibi, alabalık da B12 vitamini bakımından zengin olmakla birlikte, bir porsiyonu ile günlük almamız gereken B12 vitamini miktarının neredeyse 3 katını verir.
Somon
Somon, omega-3 yağ asitleri ve B12, C ve K vitaminleri de dahil olmak üzere beyin güçlendirici mikro besinlerin en zengin kaynaklarından biridir. Pişmiş somonun yarısı, günlük almamız gereken B12 vitamini miktarının neredeyse 2 katını verir.
Süt
Süt ve süt ürünler; protein, B12 vitamini, riboflavin, fosfor ve potasyum gibi mikro besinlerle doludur. B12 vitamini yüksek olan süt ürünlerinde ise başı peynir ve yoğurt çekmektedir.
Bitki bazlı süt
Laktoz intoleransınız varsa veya vejetaryen iseniz, badem sütü, hindistancevizi sütü ve yulaf sütü gibi bitki bazlı süt kullanmayı tercih edebilirsiniz. B12 vitamini ve kalsiyum gibi hayvansal sütte bulacağınız mikrobesinler bu üründe de mevcuttur.
Yumurta
Bu popüler protein kaynağı iyi miktarda B kompleks vitaminleri, özellikle B2 ve B12 sağlar. Yumurtalar ayrıca bellek ve odak gibi beyin fonksiyonlarını geliştiren önemli bir mikro besin olan D vitamini bakımından zengindir .
B12 vitamini, beyin sağlığını destekleyen ve sonraki yıllarda bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayan önemli bir mikro besin maddesidir . Et, balık ve yumurta gibi çeşitli hayvansal ürünler yüksek düzeyde B12 vitamini içerir. Ancak kepekli tahıllar, bitki bazlı süt ve beslenme mayası gibi vejetaryen alternatifler de vardır.
Kaynaklar:
MedicalNewsToday.com
Healthline.com