
Kaprik asit, hayvansal yağlarda, sütte, palmiye ve hindistancevizi yağları gibi bazı bitkisel yağlarda bulunabilen doğal olarak oluşan bir yağ asididir . Bileşiğin adı, keçi anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiştir . Dekanoik asit olarak da bilinen kaprik asit, keçi sütüne belirgin kokusunu verir ve önemli ölçüde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.
Kaprik asit, beyaz kristal, şeffaf, renksiz veya soluk-sarı renkli bir rafine sıvı formları mevcuttur. Bileşik ticari gıda üretiminde yaygın olarak antimikrobiyal olarak kullanılmaktadır. Benzer şekilde, besin maddesi geleneksel olarak selüloz ürünleri, boya, lezzet verici ve yağlayıcı özelliklerinin yanı sıra ilaç, parfüm, özel sabunlar ve sentetik kauçuk üretiminde de kullanılır.
Çevre Koruma Ajansı (EPA) kaprik asiti güvenli olarak sınıflandırır. Yüksek dozlarda bile insanlar için önemli bir sistemik toksisite riski göstermediği belirtilmektedir. EPA ayrıca kaprik asidin doğada yoğun olarak oluştuğunu ve herhangi bir çevresel risk oluşturmadığını kaydetmiştir.
Hindistan cevizi yağı ve hurma çekirdeği yağı gibi tropikal yağlar önemli ölçüde zengin kaprik asit içerir. Besin ayrıca inek sütünde az miktarda bulunabilir.
Kaprik asit ve sağlık yararları
Kaprik asitin birçok sağlık yararı olduğu söylenir. Kaprik asidin, aynı anda kötü kolesterol oranlarını düşürürken, iyi kolesterol seviyelerini arttırdığı; laurik asit ve kaprilik asit gibi diğer orta zincirli yağ asitleri ile çalıştığını belirtilmektedir.
Bileşiğin ayrıca sindirim sisteminin genel sağlığını ve işlevini geliştirdiği bulunmuştur. Kaprik asit, pankreasın yeterli insülin salgılaması için uyarır. Bu, günlük insülin enjeksiyonuna dayanan diyabet hastaları için özellikle yararlıdır. Çünkü besin, insülin atışlarına olan bağımlılıklarını etkili bir şekilde azaltabilir.
Safra taşı ve parazitler de kaprik asit kullanılarak ele alınabilecek sindirim sağlığı sorunları arasındadır. Önceki çalışmalar, bağırsak paraziti giardia lamblia’nın , bileşiği içeren süt yağı asitlerine maruz kaldığında inaktive edildiğini göstermiştir.
Benzer şekilde Mayo Kliniği ve Wisconsin Üniversitesi Hastanesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, kaprik asit içindeki monogliseritlerin ve digliseritlerin safra taşlarını parçalamaya yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.
Kaprik asit ayrıca güçlü antiviral ve antibakteriyel özellikleri ile değerlenir. Besin bir türevi olan monokaprine ile virüsleri, bakterileri ve maya Candida ablicansa karşı etkilidir. .
California-Davis Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi tarafından yürütülen 2004 tarihli bir araştırma, kaprik asidin çocukları enfeksiyonlara ve toksinlere karşı korumaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, İzlanda Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, üç abricans suşunun ortadan kaldırılmasında kaprik asidin en etkili bileşik olduğunu gözlemlediler.
Filipinler’de yapılan bir araştırma, kaprik asidin laboratuvar kültürlerindeki insan immün yetmezlik virüsünü (HIV) öldürmede oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Keşif antiretroviral ilaçlara nazaran daha ucuz ve daha güvenli bir alternatif olan kaprik asidin AIDS tedavisinde potansiyeli olduğunu savunmaktadır.
Kaprik asit ve diğer orta zincirli trigliseritler daha hızlı metabolize edilir ve karaciğerde daha hızlı işlenir, bu da egzersizi güçlendirmek ve sağlıklı kilo kaybını indüklemek için bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Kaprik asit ile desteklenen vücut sistemleri
Kaprik asit, kalp sağlığını geliştirmek ve sindirim profilini iyileştirmek için gereklidir. Benzer şekilde, yararlı bileşik vücudun bakteri ve virüslere karşı savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur.
- Kaprik asit, kötü kolesterol birikmesini, bağırsak parazitlerini ve safra taşlarını önler.
- Kaprik asit, hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonların olasılığını azaltır.
- Kaprik asit potansiyel olarak HIV enfeksiyonuna ve AIDS ilerlemesine durdurma potasiyeline sahip olduğu savunulur.
- Kaprik asit kalbe, sindirime ve bağışıklık sistemine faydalıdır.
Kaynaklar
- WiseGeek.com
- LiveStrong.com
- Coconut-Oil-Central.com