
Kötü nefes aslında bazılarımızın için bir ölüm kalım meselesi ola bilir. Kimi zaman bu utanç verici durumun farkına varmayız. Nikotinden diş eti hastalıklarına kadar bir çok sebebi olsa da çoğu zaman tabağınızda ki yiyecekler de kötü ağız kokusunun sebebi ola bilir. İşte; Soğan ve Sarımsak dışında ağzınızda kötü kokuya sebep olabilecek gıdalar…
Ağız kokusu denildiğinde akla ilk gelen soğan ve sarımsak olabilir. Ancak, sizi şaşırtacak o kadar gıda var ki, ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız kokusuna neden olabilecek şaşırtıcı yiyecekler
İşte o kötü nefesin arkasında olabilecek soğan ve sarımsak dışında sekiz yiyecek. Beslenme faydalarını düşünerek; bu yiyecekleri tükettikten sonra ağzınızı hemen yıkayın.
Turunçgiller
Yemekten sonra taze portakal dilimleri gibisi yoktur. Ancak çalışmalar, turunçgillerdeki doğal asitlerin kokuya neden olan bakterilerin yapışmasını teşvik edebileceğini buldu. Bununla birlikte, bu turunçgillerin sağladığı besin değerlerini de unutmamak gerekir. Sadece tükettiğiniz miktara dikkat edin.
Protein
Beslenme uzmanlarına göre, yüksek proteinli diyetler aslında ağız kokusuna neden olabilir. Bunun nedeni, ağızdaki bakterilerin proteinli gıdalardan beslenirken amonyak üretmesidir. Sonuç? Ağız kokusu.
Bu nedenle, protein açısından zengin bir yemek yiyorsanız, porsiyonlara dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, kötü nefesi azaltmak ve kokuya neden olan bakterileri kontrol etmek için bir bardak yeşil çay içebilir veya bir kaç yaprak naneden yardım ala bilirsiniz.
Konserve balık
Balıkların teneke kutularda depolanması, konserve balıkların karakteristik balık kokusunu üretmeye başlayan bir süreç olan oksidasyonu teşvik eder.
Bu hoş olmayan kokuyla mücadele etmek için, yemekten sonra şekersiz sakız patlatmayı düşünün. Bu ağızdaki keskin kokuların temizlenmesine yardımcı olur ve daha sonra kötü kokuya neden olabilecek sıkışmış yiyecek parçalarından da kurtulabilir.
Peynir
Peynir kemiklerimiz için iyi olabilir. Ama, nefesimiz için harika değildir. Süt, peynir ve diğer benzer ürünlerde bulunan amino asitler ağızda kötü kokuyu neden olan bakteriler için bir ziyafettir. Peynir yiyorsanız, daha sonra bir bardak su ile ağzınızı yıkamayı unutmayın.
Makarna sosu
Domates bazlı makarna sosları, narenciye kadar asidik olabilir. Bu asitler bakterilerin ağızda yayılmasını teşvik ederek ağız kokusuna yol açar. Gecenin ortasında kötü kokmaktan kaçınmak için, yemek sırasında küçük lokmalar alın.
Kırmızı şarabı atlamak da iyi bir fikirdir, çünkü bu dişlerin üstünde bir film oluşturabilir ve kokuya neden olan bakterilere bir dayanak verebilir.
Fıstık ezmesi
Fıstık ezmesinin zengin ve kalın dokusu, tükürüğün ile başlayan karbonhidrat sindirimini çok daha zor hale getirir. Aslında, fıstık ezmesi kalıntısı fırçalamadan sonra bile saatlerce ağızda kalabilir. Bu onu proteinler için ziyafet çeken bakteriler için bir hedef haline getirir.
Yedikten sonra dişlerinizi iyice fırçalayın. Bu mümkün değilse, sadece daha fazla su içmek diş yüzeylerini fıstık ezmesi lekelerinden uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
Yabanturpu
Yaban turpunda bulunan izotiyosiyanat, zararlıları ve hayvanların kökü yemelerini önlemek için bitki tarafından salgılanan organik bir bileşiktir. Bu kimyasallara karşı en iyi savunma ise, yaban turpu yedikten sonra nane çayı içmek olabilir .
Kahve
Kahve harika kokuyor. Yani, ağzınıza değene kadar. Kahve çekirdeklerinden gelen asitler ve doğal enzimler ağzı kurutur . Bu, kötü kokulu bakterilerin ağzında daha uzun süre kalmasına ve daha sonra kötü nefese neden olur. Bununla birlikte, bunun çözümü basittir: Sadece su ile ağzınızı nemlendirin.
Sadece sarımsak, soğan veya bira gibi olağan suçlular dışında bu gıdalar da kötü kokan nefesin suçlularıdır. Katılmanız gereken önemli bir iş varsa, bu listedeki yiyecekleri yemeyi sınırlamaya çalışın.
Kaynaklar:
CookingLight.com
LiveScience.com
Food.news