Öyle gıdalar var ki; gıda zehirlenmesi ile sizi karşı karşıya bırakabilir. Bu ürün gruplarına nasıl dikkat etmeniz gerekir sizler için derledik…
Bazı gıdalarda gıda zehirlenmesi riski veya gıda kaynaklı hastalık bulundurma olasılığı diğerlerinden daha çoktur. Bu yiyecekleri uygun şekilde işlemek ve muhafaza etmek özellikle önemlidir. Yiyecekleri güvende tutmak ve gıda zehirlenmesini önlemek için bu ipuçlarını ve teknikleri kullanın.
Kırmızı Et
Çiğ et, parazitler ve E. coli ve Salmonella gibi bakteriler içerebilir . İyice pişirmek bu zararlı mikropları yok eder, ancak et düzgün bir şekilde kullanılmaz ve saklanmazsa tekrar kontamine olabilir. Özellikle et satın aldığınızda soğuk zincirin kırılmaması gerekmekte. Özellikle süper marketlerde et alışverişi söz konusu ise; alışverişin sonlarında et almalı, bir an önce buzdolabınıza koymalısınız. Hemen kullanmayacaksanız; küçük paketler halinde bozdolabınızın dondurucu bölgesinde saklayınız.
Kümes Hayvanları Eti
Çiğ kümes hayvanları Salmonella ve Campylobacter gibi zararlı bakteriler içerebilir . Çiğ kümes hayvanlarını asla yıkamayın. Mikropları öldürmek için tavuğu uygun sıcaklığa kadar pişirin. Derin dondurucuda ya da bozdolabınızın dondurucu bölümünde muhafaza edilmiş tavukları tüketmeden önce oda sıcaklığında değil; buzdolabınızın 4ºC’lik normal bölümünde çözdürün.
Deniz Ürünleri
Çeşitli balık ve kabuklu deniz hayvanlarını içeren dengeli bir beslenme programı, kalp sağlığına ve çocukların büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunabilir. Ancak çiğ deniz mahsulleri, sadece uygun sıcaklığa kadar pişirilerek yok edilebilen bakterilerin yanı sıra cıva veya bakteri gibi toksinleri gibi sorunları da barındırabilir. Bu yüzden güvenilir yerlerden alışveriş yapmalısınız.
Yumurta ve Yumurta Ürünleri
Yumurtalar doğanın en besleyici ve ekonomik gıdalarından biridir, ancak taze yumurtalar dikkatle kullanılmalıdır. Temiz, kabukları çatlak olmayan yumurtalarda bile bazen Salmonella bulunabilir . Gıda zehirlenmesini önlemek için yumurtaları buzdolabında saklayın, yumurta sarısı sertleşene kadar pişirin. Yumurta içeren yiyecekleri ise iyice pişirin.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir gibi ürünler önemli protein, vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Yumuşak peynirlerin yanı sıra dondurma da gıda kaynaklı hastalıkların sebebi olabilir. Bu nedenle zararlı bakterileri öldüren pastörizasyon; sütü sizin için güvenli bir hale getirir. Süt ürünleri için üretimden önce sütün pastörize edilmiş olmasına dikkat edin.
Taze Meyveler, Sebzeler ve Meyve Suları
Taze ürünler; topraktan hatta sulama suyundan hastalık kaynağını mutfağınıza taşıya bilirler. Ayrıca mutfağınızda kullandığınız kesme tahtaları da taze ürünler için bir risktir. Et, tavuk eti, süt ürünleri için ayrı kesme tahtaları kullandığınız gibi meyve ve sebzeler için de ayrı kesme tahtası kullanınız.
Kabuklu Yemişler, Tahıllar ve Baklagiller
Bu ürün grupları genel olarak alerjen madde içermektedir. Bu yüzden bazı insanlar bu ürünlere karşı hassastır ve tüketmemeleri gerekmektedir. TGK Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliği gereği allerjenler etikette belirtilir. Yeni Etiketleme Yönetmeliğine Göre Alerjen Bildirim Rehberi‘ni inceleyin.
Eğer bir alerji semptonu ile karşılaşırsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Un ve Hamur
Un tipik olarak mikropları öldürmek için işlenmemiş ham bir tarım ürünüdür. Un ile yapılan yiyecekler pişirildiğinde bakteri öldürülür. Bu yüzden asla çiğ hamurun tadına bakmamalısınız .
Bebek Maması
Bebekler ve küçük çocukların gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir. Çünkü bağışıklık sistemleri enfeksiyonlarla savaşmak için yeterince gelişmemiştir. Bebek mamalarının ve devam formüllerinin hazırlanma talimatlarına uyarak hazırlayın. İhtiyaçtan fazlasını yapmamaya çalışın.
Evcil Hayvan Gıdası
Evcil hayvan gıdaları zararlı bakteriler veya kimyasal toksinler içerebilir. Evcil hayvan yiyecekleri düzgün kullanılmazsa, hem evcil hayvanlar hem de insanlar hastalanabilir. Bebekleri ve küçük çocukları evcil hayvanlarınızı beslediğiniz alanlardan uzak tutun ve evcil hayvan yiyeceklerine dokunmalarına veya yemelerine asla izin vermeyin.
Kaynaklar:
Foodsafety.gov
Cdc.gov