
Şişkinlik hepimizin başına gelebilen yaygın bir şikayettir. Bazen sinir bozucu ufak bir rahatsızlık olabileceği gibi bazen inanılmaz acı verici bir hal alabilir. Şişkinlik hissediyorsanız , durumunuzu rahatlatmak için aşağıda listelenen gıdaları beslenme programınıza dahil edebilir; kaçınmanız gereken besinlerden de uzak dura bilirsiniz.
Şişkinliğe ne sebep olur?
Neden şişkin hissettiğini anlamak biraz deneme yanılma gerektirebilir . Sorununuzun nedenini belirledikten sonra, daha iyileştirici yiyecekler yiyin ve tetikleyici yiyecekleri yemeyi bırakın, böylece daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.
- Atıştırmalıkları çok mu tüketiyorsunuz?. Bazı yiyecekler şişkinliğe neden olabilir, ancak çoğu zaman şişkinliğin nedeni fazla abur cubur tüketmek olabilir. Kızarmış yiyeceklerden ve çok fazla karbonhidrat içeren işlenmiş atıştırmalıklardan biraz uzak durmanız size fayda sağlayabilir. Böyle bir durumda şişkinliği önlemek için daha fazla taze meyve ve sebzeler tüketmelisiniz.
- Disbiyoz veya bakteri dengesizliğiniz mi var? Disbiyozunuz varsa, bağırsağınızdaki “iyi” ve “kötü mikroorganizmalar arasında bir dengesizlik vardır. Şişkinlik şikayetiniz çok sık ise bir hekimden yardım almalı akabinde bir diyetisyenden profesyonel destek almalısınız.
- Mide asidi düşük olabilir mi? Midenizin bir acı veya şişkinlik hissettiğinizde en son ne yediğinizi düşünün. Protein içeren bir yemek yediyseniz ve sık sık geğiriyorsanız, mide asidiniz düşük olabilir. Bu, proteini parçalamak için yeterli mide asidine sahip olmadığınız anlamına gelebilir. Yiyeceklerin midenizde sindirilmemiş halde daha uzun süre kalması manasına da gelir. Düşük mide asidinin yaygın semptomları arasında protein açısından zengin bir yemekten sonra şişkinlik hissi bulunur.
Şişkinliği azaltacak süper gıdalar
Ağrılı şişkinliği gidermek için aşağıda listelenen meyve ve sebzeleri tüketmeniz önerilir. Ancak, şişkinliğiniz uzun süreli veya sıksa aile hekiminize başvurmalı; yönlendirme ve tavsiyelerine uymalısınız.
Kuşkonmaz
Süper yiyecek kuşkonmaz, idrar kokunuzu biraz komik hale getirebilir, ancak tüm fazla suyu uzaklaştırmaya, şişkinlik ve rahatsızlığınızı azaltmaya yardımcı olur. Kuşkonmaz ayrıca bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen, sindirim sisteminizde sağlıklı bir dengeyi sağlayan ve gazı önlemeye veya azaltmaya yardımcı olan prebiyotikler içerir.
Ek olarak, kuşkonmaz, genel sindirim sağlığınız için ihtiyacınız olan çözünür ve çözünmeyen lifleri de içerir.
Muz
Muz ve avokado, kivi, portakal ve antep fıstığı gibi potasyumla dolu diğer süper gıdalar, vücudunuzdaki sodyum seviyelerini düzenleyerek suyun tutulmasını önlemeye yardımcı olabilir. Aslında potasyum bakımından zengin gıdalar tuz oranı yüksek bir diyetin neden olduğu şişkinliği önlemeye yardımcı olur.
Salatalık
Sulu salatalıklar, şişkinliği en aza indiren bir flavonoid ve antioksidan olan quercetin içerdikleri için yardımcı olabilir. Şekerli gazozları bir kenara bırakın ve şişkinlikle savaşmak için serinletici bir bardak salatalık suyunun tadını çıkarın. Taze salatalık tüketiminin lif kaynağı olduğunu da unutmayın tabii.
Rezene tohumu
Rezene sadece bir baharat değil, sindirim sorunlarınız için önemli bir süper gıdadır. Rezene tohumları gastrointestinal sistemi (GI yolu) gevşetmeye yardımcı olan ve daha sonra gazı geçirmenize ve şişkinliği gidermenize yardımcı olan bir bileşik içerir.
Rezene tohumlarını bulmakta güçlük çekerseniz rezene tohumu ile yapılmış ekmek çeşitleri de satın alabilirsiniz.
Alternatif olarak, doğrudan tohumları çiğneyebilir veya yedikten sonra yatıştırıcı bir rezene çayı içebilirsiniz.
Şişkinliği tetikleyen gıdalar
Şişkinliği gidermeden evvel sebebini ortadan kaldırmak daha önemli olabilir. Aşağıda listelenen bazı yiyecekleri tüketmek sizin için iyi kabul edilebilir, ancak çok fazla yemek şişkinliğe de neden olabilir.
Elmalar
Elmalar lif bakımından zengindir ancak fruktoz ve sorbitol gibi herkesin tolere edemeyeceği iki şeker bulunur. Eğer şanssız birkaç kişiden biriyseniz, elmalı atıştırmalıklar gazlı şişkinliğe neden olabilir.
Elma dışında armut, şeftali ve kuru erik gibi meyveler de aynı tip şişkinliğe neden olabilir.
Sebzeler
Brokoli, lahana ve turpgiller, bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından fermente edilene kadar sindirilmemiş kalan bir şeker olan rafinoz içerir.
Sindirilmemiş rafinoz daha sonra şişkinliğe neden olan gaz üretir.
Ancak, bu turpgiller sebzelerden tamamen kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez. Sindirim sisteminizi sağlıklı tutmak için sınırlı tüketmeniz yeterlidir.
Bir hile, şişkinliği önlemeyecek, yapraklı yeşillikleri sindirmeyi biraz daha kolaylaştıracak olan haşlama lifin yumuşatılmasına yardımcı olabilir.
Süt ve Süt Ürünleri; Loktoz İntoleransı
Peynir yedikten veya süt içtikten sonra gazlı hissediyor musunuz? Süt ürünleri mide rahatsızlığına neden olursa, laktoza tahammülsüz olabilirsiniz.
Bu, vücudunuzun süt ürünlerinde şeker olan laktozu parçalamak için gerekli enzimlere sahip olmadığı anlamına gelir. Laktoz intoleransı , GI yolunuzda gaz formu oluşturabilir ve bu da şişkinliğe neden olur.
Ancak, özellikle süt ve peyniri seviyorsanız ve Laktoza intoleransınız varsa , süt ürünlerinden kaçının ve bunun yerine süt ürünü olmayan alternatifler tüketmelisiniz.Ayrıca, halen piyasada laktozsuz sütleri de kolayca bulabilirsiniz. Normal süre göre daha tatlı olabilir endişelenmeyin. Laktozsuz sütler yapılırken sizin yerinize laktoz; enzim yardımıyla parçalanarak size ulaşmaktadır.
Bakliyat
Gelelim kuru fasulyenin faydalarına. Zaten fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve bezelye tüketmek gaz ve şişkinliğe neden olabilirliğini herkes bilir.
Baklagiller, vücudunuzun ememediği şeker ve liflerle birlikte protein içerir. Baklagiller yerseniz, kalın bağırsağınıza ulaştıklarında, bağırsak bakterileri onları tüketir, bu da şişkinliğe neden olur.
Baklagiller sağlıklı beslenmenin bir parçası olduğundan, fasulyeleri pirinç veya kinoa gibi kolayca sindirilebilir tam tahıllarla birleştirerek tüketebilir ve şişkinliği azaltabilirsiniz. Baklagilleri pirinçle ve küçük porsiyonlarda yemek, vücudunuz için bir alışkanlık süreci oluşturmasına yardımcı olacaktır.
Tuzlu yiyecekler
Yüksek tuzlu bir diyet su tutmaya neden olabilir, bu da şişkinliğe neden olur. Tuzlu abur cuburlardan kaçınmak kolay bir yöntem olabilir, ancak diğer yiyecekler (ekmek ve çorba gibi) de sodyum içerebilir.
Bir paket cipse karşı koyamıyorsanız, temizlemeye yardımcı olması için çok fazla su için. Ve bir dahaki sefere, bunun yerine bir avuç fındık tüketmek için kendinizi yönlendirin.
Şişkinlik yaygın bir şikayettir, ancak tuzlu abur cubur gibi tetikleyici gıdalardan kaçınarak ve daha fazla sağlığı teşvik eden süper yiyecekler yiyerek bunu çözebilirsiniz .
Kaynaklar:
Health.com
MindBodyGreen.com
FoodScience.news