
Patates, mevcut en popüler sebzelerden biridir. Dünyadaki birçok insan, çok yönlülüğü nedeniyle bu nefis yiyeceği ön olanda tutuyor. Her ne kadar pişirme, kızartma ya da haşlama besin değerlerini azaltsa da sofralarımızda çok sık yerini alıyor. Peki patates gerçekten de bizim için değerli mi? İşte patates tüketmeniz için 5 önemli neden!
Patates tarımı ülkemizde üzücü bir tarım profiline sahip. ZMO verilerine göre Patates üretimimiz 2000’li yıllara kadar önemli bir gelişme göstermiştir. Üretim 1999 yılında 6 milyon tona, ekilen alan 200 bin hektarın üzerine çıkmıştır. 2018 yılında 71 ilimizde 136 bin hektar alanda 4.55 milyon ton patates üretilmiştir. Üretimin %16’sı Niğde’de, %13’ü Konya’da, %10’u Afyonkarahisar’da gerçekleşmiştir. Dünya patates üretimi 2017 yılında 388 milyon ton olmuştur. Dünya üretimin %25’ini Çin, %13’ünü Hindistan gerçekleştirmektedir. Patates siğili ise üretimimizi etkileyen önemli bir hastalıktır. 25 ilimizde hastalığın görüldüğü 142 bin dekara alanda karantina tedbirleri kapsamında patates ekimi yasaklanmıştır.
Patates aslında iyi bir diyet lif kaynağıdır. Ancak patateslerin işlenmesi sırasında diyet lifi oranı oldukça düşmekte olduğu belirtilmektedir (ABD- USDA). Tabii bu durum beslenme programımızdan patatesi çıkarmamız için bir neden değil… Patatesi düzenli beslenme programımıza dengeli bir şekilde ilave etmemiz için önemli 5 neden!
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi:
Patateslerde , bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını artıran besinler, vitaminler ve mineraller vardor. Bir orta boy patates şunları içerir:
- 26 g karbonhidrat
- 3 g protein
- 2 g lif
- 1.1 mg demir
- 620 mg potasyum
- 27 mg C vitamini
- 0.2 mg B6 vitamini
Patates ayrıca beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Antioksidanlar ayrıca vücuttaki serbest radikallerin miktarını düzenleyerek bağışıklık sistemine yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudun metabolik süreçlerinin sonucu olan kararsız moleküllerdir. Antioksidanlar tipik olarak bu molekülleri hücrelere, lipitlere, proteinlere ve DNA’ya önemli zarar vermelerini önlemek için kontrol altında tutar.
Bununla birlikte, patateslerin, vücudun glikoza dönüştüğü önemli miktarda karbonhidrat içerdiğini unutmayın. Tip 2 diyabet riski altındaysanız patatesleri ölçülü olarak tüketmelisiniz.
Sindirim sağlığını geliştirin
Sık sık mide, hazımsızlık, kabızlık ve ishal yaşarsanız, daha fazla lif tüketmeniz gerekir. Patates , bağırsak hareketini düzenleyen ve sağlıklı bir bağırsağı destekleyen yüksek miktarda lif içerir. Lif ayrıca mide ve gastrointestinal sistemi hiperaktivitenin neden olduğu ülserlerden de korur.
Bilişsel performansı artırın
Patates ayrıca, ruh hali düzenlemesinde önemli bir rol oynayan önemli bir B vitamini olan yüksek miktarda piridoksin içerir. Ayrıca beyin sağlığını geliştirir ve hatta Alzheimer hastalığı riskini bile azaltabilir. Ek olarak, piridoksin enerji üretmek için vücudun protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasına yardımcı olur.
Kilo yönetimine yardım
Patatesler, yüksek diyet lifi içeriği nedeniyle doyurucu özellikle olduğu söylenebilir. Lif bakımından zengin yiyecekler yemek, sizi yemekler arasında atıştırmaktan vazgeçirebileceğinden, kilo düzenlemenize veya kilo vermenize yardımcı olabilir. Aşırı yemekten kaçınmaya çalışıyorsanız, kahvaltıda patates yemeyi düşünebilirsiniz.
Cildin zarar görmesini önleyebilir;
Patates, metabolizma, doku onarımı ve kemik gelişimi gibi birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynayan iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ayrıca cildi güneşin UV ışınlarından korumak için bir antioksidan olarak çalışır. Ayrıca, C vitamini, ciltte kırışıklıkların ve ince çizgilerin gelişimini yavaşlatabilecek kolajen üretimini artırır.
Patatesler inanılmaz derecede sağlıklı, besleyici, doyurucu ve düşük kalorili gıdalardır. Dİyabet riskiniz varsa tüketimine dikkat etmeniz gerektiğini tekrar vurgulamakta fayda var. Ancak, dengeli bir beslenme programında patates önemli bir yere sahiptir.
Kaynaklar:
MedicalNewsToday.com
HealthLine.com
PotatoGoodness.com
ZMO.org.tr