
Geçtiğimiz günlerde Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Venezuella ziyareti gerçekleştirdi. Yapılan anlaşmalara istinaden yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Venezuella’dan sıfır gümrük vergisi ile çeşitli gıda ürünlerinin alımının önü açıldı. Çiğ süt alım fiyatının arttırılması yönünde talepleri olan süt üreticileri başta olmak üzere bir çok üreticiden karara yönelik sert eleştiriler geldi.
Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; diplomatik ilişkilerin 70’inci yıl dönümünde bir dizi temasta bulunmak üzere Venezuella’yı ziyaret etti. Çavuşoğlu; Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’yla, ilgili Bakanların da katılımıyla, kapsamlı bir görüşme yaptı.
Ziyaret kapsamında Venezuela ile “Diplomatik İlişkilerin Tesisi 70. Yıl Ortak Bildirisi”, “Kültürel İşbirliği Anlaşması”, “Kültür Merkezleri Anlaşması”, “Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü” ve “Venezuela’da Türk Kürsüsü Kurulmasına İlişkin Protokol” imzalandı.
Sıfır Gümrükle Tarım Ürünleri
Venezüella menşeli bazı tarım ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da resmi gazete de yayımlandı. Karara göre bu ülkeden “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecek.
Anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezüella’dan ithalinde, gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak. Peynir, yulaf, pirinç gibi ürünlerin Venezüella’dan ithal edilecek olması tepki çekti.
Süt ve Süt ürünleri Üreticileri çiğ süt fiyatında artış bekliyordu!
Pandemi süreci sonunda dünya çapında oluşan ekonomik sıkıntılar Ülkemizde de hissedilir durumda. Çiğ süt üreticileri ve bağlı sektörler; hayvan bakım giderleri ve girdi maliyetlerinin dövize endeksli olmasından dolayı çiğ süt alım fiyatının arttırılması talebini dile getirmekteler.
Hal böyle iken yurtdışı menşeli ürünlerin iç piyasaya vergisiz girişi haksız rekabet ortamının oluşmasına da neden olacağı görüşündeler.
Türkiye 193 çeşit peynire ev sahipliği yapıyor ve yılda 669 ton peynir üretiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli hemen her demecinde küçükbaş hayvan sayısında Avrupa lideri olduğumuzu, büyükbaş hayvan sayısında da 2’inci olduğumuzu dile getirmekte. Bu duruma göre hayvansal ürünler konusunda öndeyiz ve üretim hamleleri ile ithalatçı değil ihracatçı olmamız gerekirken; Venezuella’dan gelecek peynir ve diğer tarım ürünleri akıllarda soru işareti bıraktı.
Kaynak:
Disisleri Bakanlığı: mfa.gov.tr
Resmi Gazete: Resmigazete.gov.tr