
Tahin, susam tohumlarının kabukları ayrılıp çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kavrularak ardından ezilerek elde edilen koyu kıvamlı sıvı bir gıdadır. Faydaları nelerdir? Zararları var mıdır? İşte detaylar…
YAZAR: Dilan PÖKÜN
Üretimi Nasıl Yapılıyor?
Tahin, üretiminin ilk aşaması hammadde olan susamların ıslatılmasıyla başlamaktadır. Islak susamın, kabuğu makinelerde soyulur ardından tuzlu suya alınan susamların kabukları dibe çöker ve kabuk ayırma işlemi tamamlanır. Kabuğu soyulmuş olan susamlar, yıkanıp kurutulduktan sonra kavrulur. Kavrulan susam, buharını atıp soğutulduktan sonra elenerek temizlenir. Bu işlemler, tamamlandıktan sonra temizlenmiş olan susam değirmenlerde öğütülerek tahin elde edilmektedir.
Faydaları Nelerdir?
Vücutta biriken toksini atması özelliğiyle bilinen tahinin, sayısız faydası vardır. Radyasyonun vücutta oluşturabileceği zararları azaltmaktadır. Ağır metallerin, zehirli bileşiklerin ve radyasyonun vücut dışına atılmasını sağlamakla birlikte ilaçların da yan etkisini azaltır.
Protein, kalsiyum, fosfor, E, C ve B vitaminleri açısından oldukça zengin olan tahin vitamin deposu olarak tabir edilmektedir. B vitamini fazla olan , tahin saçlarımızın sağlığı için önemlidir. Çinko içeriği sayesinde ise, cilt sağlığına olumlu etki ederek yaşlanmayı da geciktirmektedir. İçerdiği bileşenlerden dolayı, beyin işleyişine oldukça faydası olan tahin sinir hücreleri ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında rol oynamaktadır.
Yüksek oranlarda, kalsiyum içeren tahin çocuklarda kemik gelişimine katkı da bulunurken menopoz dönemindeki kadınlarda görülebilme ihtimali fazla olan kemik erimelerinin önüne geçmektedir. Sporcular bu özelliğinden dolayı, kas ve kemik gelişimine faydası olan tahini sıklıkla tüketmektedirler.
Tahin %55 oranında yağ içeriğine sahiptir. Vücudumuza enerji sağlamakla beraber bünyenin dinç kalmasında da etkilidir. Yağ içeriği fazla olmasıyla beraber vücudumuzun ihtiyacı olan yağ asitlerinin oluşmasını da sağlamaktadır.
Hafif laktasif ve idrar söktürücü olan, tahin böbreklerimizin de sağlıklı çalışmasına yardım etmektedir.
%20 oranında, protein içerdiği bilinen susamdan elde edilen ve protein oranı yüksek olan tahin vejetaryenler tarafından protein ihtiyacını karşılamak amacıyla sık tercih edilmektedir.
İçerisinde, bol miktarda bakır minerali bulunduran tahin, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu sağlamaktadır. Düzenli olarak, tahin tüketmek kan hücrelerimizin sağlıklı gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede dolaşım sistemimiz ve metabolizmamız üzerinde de etkisi büyüktür.
Tahinin içermiş olduğu omega-3 doymamış yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için önemli besinler arasında yer almaktadır. Doymamış yağ asitleri, kolesterol seviyesinin yükselmesini engellemektedir. Bu özelliği ile tahinin kalp ve damar sağlığımız açısından önemi anlaşılmaktadır. Ayrıca kan akışını düzenleyen tahin; damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskini azaltmaktadır.
Bakır, çinko, demir ve selenyum gibi mineralleri bulundurduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamaktadır.
Tahin içermiş olduğu sesamin ve sesamol gibi antioksidanlar sayesinde hormonlara bağlı olarak vücutta oluşabilme ihtimali olan kanserlerin gelişme riskini düşürmektedir.
Zararları Nelerdir?
Tahin yüksek miktarda yağ içerdiği için, kalorisi yüksek bir gıdadır. Bu nedenle, kontrolsüz tüketimi sonucunda kilo artışına sebep olmaktadır. Kilosu fazla kişilerin, tahini az tüketmesi ya da tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Diyet yapan bireylerin ise, diyetisyen kontrolünde diyetlerine uygun şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Fazla miktarlarda tahin tüketmek, alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Ceviz ve fındık gibi gıdalara alerjisi olan kişilerin, susama karşı alerjik reaksiyon gösterme ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle tahini kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.
Tahin kanda ki, glikoz seviyesine doğrudan etkisi olduğu için diyabetlilerin tahini tüketirken çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Kaynakça
dergipark.org.tr
diatek.com.tr
ansiklopedi.halisinden.com