
Çapraz kontaminasyon mikroorganizmaların hazır veya pişmiş gıdalara; çiğ ürünlerden veya insandan direkt temas yoluyla veya eller, yüzeyler, bezler ve alet-ekipman gibi araçlarla geçmesi olarak tanımlanmaktadır.
HAZIRLAYAN: Çağla ERGÜN
Gizli Tehlikeye Dikkat!
Materyallere kontamine olan mikroorganizmanın canlı kalabildiği ve kullanım sırasında başka bir yüzeye çapraz kontaminasyonla geçebileceği görülmektedir. Ev mutfaklarında temizlik malzemelerinin veya araç gerecin kullanımı sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir.
Tifo, Salmonella typhimurium isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Yapılan incelemeler sonucunda, süngerlerde altıncı günde S.typhimurium sayısı düşmüşken, tül bezlerde S.typhimurium sayısında artış gözlenmiştir. Sünger veya bezi deterjanla yıkamak kirden arındırır fakat zararlı mikroorganizmadan arındırmayabilir.
Yapılan bir çalışmada Amerikalıların % 18’sinin, 71 Avrupalıların % 12’sinin ve Japonların ise % 24’ünün antibakteriyal deterjan kullandığını belirlemiştir.
Kontaminasyonu Engellemek İçin Ne Yapmalıyız?
Kontaminasyon kaynağını önlemek için materyaller sık sık yenilenmelidir. Sünger ve bezde organik madde olmadan klorla 7 saat bekletildiğinde S.typhimurium’un gözle görülmeyecek kadar yok olduğu tespit edilmiştir fakat eğer organik madde olduğunda yok olması için klorlu dezenfektanda 24 saat bekletilmesi gerekir.
Çiğ gıdaları için kullanılan kesme tahtaları ayrı olmalıdır. Ya da değişik gıdalar için kullanılacağı zaman bu ekipmanlar iyice temizlenmelidir. Çiğ gıdalarla özellikle et ve yumurta ile herhangi bir şekilde temas etmiş olan kaplar, ekipmanlar ve yüzeyler mutlaka sterilize edilmelidir.
Zeminde muhafaza edilen kutu ya da kaplar, hiçbir şekilde tezgahların üzerine çıkarılmamalıdır.Buzdolaplarında, çiğ gıdalar en alt raflarda muhafaza edilirken, pişmişler en üst raflara konulmalıdır.
Kaynakça
Dilek Bengü Yaman, 2008. EV MUTFAKLARINDAKİ UYGULAMALARIN GIDA KAYNAKLI PATOJENLERİN KONTROLÜNDEKİ ROLÜ. S:35-94