
Günümüzde birçok varyasyonunu bulabildiğimiz helva, ülkemiz adına gelenekselleşmiş çok değerli bir tatlıdır. Üretimi oldukça meşakkatli olan helvanın, tüketimi bir o kadar da keyiflidir. Üretimi tahin üzerinden sağlandığı için paketlenmiş, ambalajlanmış ürünlerde tahin helvası olarak belirtilir.
HAZIRLAYAN: Nurdan KIZILTAŞ
Tahin Helvası
Şeker, su ve sitrik asit veya tartarik asit ile gerektiğinde yenilebilir glikoz şurubu eklenir. Pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırılıp çöven ekstraktı ve modifiye proteinler ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak, tahin ile karıştırılıp yoğrulması ve gerektiğinde çeşni maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun olarak hazırlanan katı, homojen ince lifli yapıdaki üründür.
Nasıl Üretilir?
Susam olarak başladığı yolculuğu helva olarak tamamlayana kadar birçok işlemden geçen tahin helvası üretimi;
- Susamların elenmesi
- Susamların ıslanması
- Kabuk soyma ve ayırma
- Salamura
- Yıkama
- Santrifüj
- Kavurma
- Soğutma
- Eleme
- Ezme ve tahin elde etme
- Malt yapımı
- Malt ve tahinin karıştırılması, küreklenmesi ve yoğurulması
- Ambalajlama ve depolama işlemleriyle gerçekleşir.
Balık Yedikten Sonra Neden Helva Yenilmelidir?
Balıkta iyot, çinko, demir gibi mineraller bulunur ama bunların yanında, maalesef deniz kirliliklerinden dolayı oluşan ağır metaller ve radyasyon gibi etkenlerde bulunmaktadır. Ekenler sindirim sistemimizi olumsuz etkiler. Tükettiğimiz helvanın içindeki tahin vücudumuza girmiş olan ağır metallerin etkisini yok edip, fosfor dengesini sağlar. Böylece, harika bir öğün tüketmiş oluruz.
Kaynakça
resmigazete.gov.tr
tez.yok.gov.tr