
Avrupa’nın İlk ve Tek Karbon Negatif Biyorafineri Tesisi; Kilyos’ta açıldı. Tesiste; alg tabanlı mikroorganizmalardan (yosun) jet yakıtı elde edilecek.
Avrupa Birliği ve Türkiye mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı ile desteklenen “Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT)” kapsamında hayata geçirildi.
Tesisin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin katılımıyla, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’taki Sarıtepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
BiyoTesis = BiyoEkonomi odaklı
Tesisin elektrik ihtiyacının tamamen rüzgar enerjisi santrali ile karşılanıyor. Bu yönüyle Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi olma özelliğini taşıyor. Ülkemizin temel ihtiyacı olan, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesine hizmet edilmesi bekleniyor. Hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan, tamamen yosun tabanlı doğal kaynaklardan ve yerli imkanlarla biyoyakıt elde edilecek.
Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif konumunda.
Tesis; Karbon Salınım Düşmanı
Tesiste üretilecek biyoyakıt; uygun maliyetli ve daha güvenli. Özellikle uçak yakıtı üzerine yeni çalışma modellerinin yürütüldüğü ve hatta THY’nin bu sene içerisinde üretilen biyoyakıt ile deneme uçuşu gerçekleştireceği edinilen bilgiler arasında.
İlde denemenin Ankara – Kahramanmaraş arasında olacağını belirten Bakan Varank; Bu yakıtı uçağımıza koyalım, hep beraber Ankara’dan Kahramanmaraş’a bir seyahat düzenleyelim. Çünkü orada başka bir AB projemiz var. Onun da açılışı hep beraber gerçekleştirelim. Bu proje tamamlandığında bir yandan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetlerimizi düşüreceğiz, bir yandan da karbon salımını minimuma indireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Tarımsal Üretime Destek
“Spirulina” adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün üretilmekte. Omega-3 yağ asitleri de tamamen yosun kaynaklı olduğu da düşünülürse projenin tarıma da katkı sağlayacağı gözlemlenmekte. Projenin gıda alanındaki katkısı doğrudan yosundan üretilen ürünlerle sınırlı kalmaması; yem ve gübre vasıtasıyla da tarımsal üretime büyük bir destek sağlanması hedefleniyor.
Kaynaklar
Sanayi.gov.tr
Independent.boun.edu.tr/